Havlíček se neudržel: Když byl ministrem financí Kalousek, v čase krize řídil státní kasu tak, že se z toho stát vzpamatovával deset let

29.03.2020 12:45

Moderátorka Terezie Tománková přivítala v nedělní Partii televize Prima ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) a ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Schillerová hned v úvodu pořadu prozradila, kdy by se Česko mohlo pořádně nadechnout. Havlíček se poklonil živnostníkům a podnikatelům. „Mají můj obrovský respekt,“ zdůraznil. A zasadil úder Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a Tomáši Prouzovi.

Havlíček se neudržel: Když byl ministrem financí Kalousek, v čase krize řídil státní kasu tak, že se z toho stát vzpamatovával deset let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Alena Schillerová zdůraznila, že je na epidemiolozích, aby řekli, kdy bude čas uvolnit sevřenou ekonomiku. Větší ústup epidemie se očekává na konci prvního pololetí tohoto roku. Ale opravdu bude záležet na tom, co řeknou šéf Ústředního krizového štábu profesor Roman Prymula a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Počítáme s tím, že ve třetím čtvrtletí začneme tu ekonomiku pomalu oživovat. Takto jsem nastavila státní rozpočet. Pokud by to trvalo déle, tak bych musela připravit další novelu státního rozpočtu. Ale o bankrotu nemůže být řeč,“ uklidňovala veřejnost Schillerová. Zdůraznila také, že podoba tzv. kurzarbeitu, kterým stát pomáhá firmám, je „velmi velkorysá“. Šéfka státní kasy odhaduje, že nezaměstnanost by i díky kurzarbeitu mohla vzrůst jen na 3,3 procenta.

Anketa

Podporujete předsedu vlády Andreje Babiše? (Ptáme se od 24.3.2020)

93%
7%
hlasovalo: 39607 lidí
„My jsme se s ohledem na zadlužení dostali na 30 procent, což je nevídané. Máme indicie, že by do 30. 6. v ekonomice mohlo chybět 600 až 700 miliard korun,“ doplnil Havlíček s tím, že vláda prozatím živnostníkům, malým a středním firmám odsouhlasila pomoc ve výši 100 miliard. „Já bych chtěl říct, že mají můj obrovský respekt provozovatelé malých firem, malých obchodů, živnostníci.“

VIDEO: Změna zákona o ČNB je právě teď potřeba a ti, kdo to kritizují, potřebují edukovat, říká bývalý viceguvernér ČNB Mojmír Hampl

Havlíček upozornil, že o pomoc v podobě kurzarbeitu lze žádat už v dubnu za březen. Vedle toho lze žádat o bezúročné úvěry, které mohou pomoci podnikatelům, aby se udrželi nad vodou. K dispozici budou desítky miliard. Velkým firmám pomůže Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Ta bude mít podle Havlíčka k dispozici 330 milionů. Havlíček však zdůraznil, že tady se stát neobejde bez spolupráce s komerčními bankami.

„Pandemii zatím jednoznačně v rukou máme. Testujeme, máme tady už celou řadu vyléčených, takže jsme se nedostali tak daleko jako řada jiných zemí,“ vzala si opět slovo Schillerová.

Oba členové vlády se shodli na tom, že stát bude odebírat zboží od českých firem. Plicní ventilátory by mohla vyrábět např. zdravotní divize firmy Meopta.

Vláda se snaží lidem pomáhat i jinými opatřeními. Členové kabinetu jsou si podle Schillerové vědomi, že asi čtvrtina domácností má buď minimální, nebo vůbec žádné rezervy. Ti mohou využít i sociálního systému. „Pořád je tady sociální systém, ten jsme nevypnuli,“ zdůrazňovala před kamerami Schillerová.

Šéfka státní kasy hodlá pozastavit také splácení úvěrů. „Chci ještě navrhnout moratorium, šest měsíců nebudete splácet nic,“ uvedla členka vlády. Týkalo by se to např. hypoték. „Ještě navrhnu novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která by se týkala toho období po moratoriu. Spolupracovali jsme na tom s Člověkem v tísni a s poslancem Patrikem Nacherem, jenž se tímto segmentem dlouhodobě zabývá. ... Chci tam zastropovat pokuty za opožděné splácení nebo nesplácení,“ pokračovala Schillerová ve výčtu opatření, která mohou přijít.

Oba ministři uznali, že dnešní ekonomická situace není jednoduchá, že živnostníci a drobné podniky mají opravdu velké problémy. Schillerová i Havlíček ujišťovali, že podpora státu bude pokračovat. „Ale nejsme schopni saturovat všechno,“ upozornil také Havlíček.

Živnostníci dostanou měsíčně 15 tisíc, na ošetřovném mohou získat dalších 13 tisíc, 5 tisíc si mohou ponechat díky úlevám na sociálním a zdravotním pojištění. K tomu má platit již naznačené moratorium na úvěry. Takto si vláda představuje pomoc pro OSVČ. Suma sumárum jde tedy asi o 33 tisíc měsíčně.

„Pokud za to opozice kritizuje, lepší by bylo, kdyby nám pomohli v některých věcech a jen neseděli a kritizovali nás,“ ozval se Havlíček. Dodal, že když byl ministrem financí Miroslav Kalousek, řídil v časech krize státní kasu tak, že se z toho stát vzpamatovával deset let.  

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
„Pokud jde o ty podnikatele, tak jednáme např. s (prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR) Tomášem Prouzou, on je velmi servilní, my se spolu na něčem domluvíme, ale on večer sedne ke Twitteru a všechno to shodí,“ opřel se Havlíček do Prouzy, s tím, že toto jednání nepovažuje za seriózní.

Schillerová vysvětlovala, že když byly v čase povodní zavřeny některé restaurace v zatopených oblastech, stát jim nevyplácel náhrady za ušlý zisk. A analogicky je nebude vyplácet ani dnes. „Požadovat ušlý zisk je neseriózní a ve finále by to vedlo k bankrotu této země,“ přisadil si Havlíček. Ale lidem pomůže, pokud jim pomohou také již zmíněné komerční banky.

Vedle toho chce vláda motivovat lidi, aby trávili dovolenou v Česku, což pomůže restauratérům, hoteliérům a dalším službám. Ale pořád platí, že jsme exportní ekonomikou, a pokud se mezitím nerozpohybuje Německo, USA nebo Čína, naši ekonomiku to bude bolet.

Schillerová uvedla, že dá ke zvážení také návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, což by lidem opět mohlo pomoct.

V závěru pořadu padlo, že ve vládě panuje shoda na tom, jak dlouho ještě udržet nouzový stav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…