Havlovská zahraniční politika vejde do zákona. Fiala oznámil plán

12.01.2022 11:52

Dostat Českou republiku mezi nejúspěšnější země světa. To je ambice nové vlády, jak řekl premiér Petr Fiala při prezentaci programového prohlášení v Poslanecké sněmovně. Z cest, jak toho dosáhnout, zaujalo například seškrtání příliš robustních školních osnov nebo legislativní vyjádření havlovské zahraniční politiky v tzv. Magnického zákoně, který náš právní pořádek obohatí ještě letos.

Havlovská zahraniční politika vejde do zákona. Fiala oznámil plán
Foto: Screen ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala žádá o důvěru

„Sešli jsme se zde, abychom splnili to, co po nás žádali občané v podzimních volbách. Provedení změny,“ vystoupil u pultíku premiér Petr Fiala.

Následovala přednáška o významu Parlamentu, který podle Fialy rozhodně není žádnou „žvanírnou“, ale chrámem demokracie a nejlepší zárukou prosperity občanů.

Za programovým prohlášením jsou prý tisíce hodin práce a hledání kompromisu. Výsledkem je program, který bude „správně reagovat na potřeby naší země a jejich obyvatel“.

Země podle Fialy potřebuje vizi a ambici, nemůže žít ze dne na den. Zopakoval, že vláda nastupuje v nelehké situaci „inflace neboli drahoty, energetické krize a epidemie covidu“. Očekává nejsložitější rok v historii země, ve kterém se projeví negativní zahraniční vlivy i špatná rozhodnutí minulé vlády.

„Jsme připraveni situaci zvládnout a všechny nahromaděné problémy správně řešit,“ ujistil profesor Fiala. Kromě toho chce vláda pracovat na tom, aby země držela krok s vývojem světové ekonomiky i evropské politiky.

Pokud se to povede, bude prý Česká republika patřit mezi nejvyspělejší země světa. „Dostat Českou republiku mezi nejúspěšnější země světa, to je ambice pěti stran, které vytvořily tuto koalici,“ ujistil premiér Fiala.

Drahota, to je problém

Prvním krokem je pojmenování problémů. Prvním, který rozebral, je „drahota“. Proto se podle Fialy musíme začít chovat rozpočtově odpovědně. Vláda chce dát rozpočtovou odpovědnost dokonce do Ústavy, respektive do ústavního pořádku.

Dále Petr Fiala zmínil plány na velkou revizi státních úřadů a redukci nepotřebných agend. Představil i plán moderního, digitálního státu.

„Chceme důsledně naplnit princip, že tam, kde mohou pobíhat data, tam nemá pobíhat občan,“ vykládal Fiala. Babičky si prý ale dále budou moct chodit na úřad s papíry, to se nezmění.

„Modernizace státu by nám měla přinést nejen úspory, ale také možnost zaměstnat ve veřejné správě špičkové odborníky a mimořádné talenty,“ plánoval velkolepě.

Jenže kromě této „informační dálnice,“ nám bohužel chybí i ty klasické dálnice. „V moderní zemi se potřebujete rychle a s jistotou dostat z jednoho místa a druhé,“ povšiml si premiér. Proto se vláda zavazuje, že do konce volebního období rozšíří dálniční síť o dalších 200 kilometrů.

Pak Fiala přešel na hospodářství postřehem, že „budoucnost bude záviset na tom, jak se naši podnikatelé dokáží přizpůsobit novým trendům“. Rizikem prý je, že nezvládneme „transformaci energetiky na nové podmínky“, jak šetrně premiér nazval Zelený úděl. Vláda třeba chce do konce volebního období minimálně na 100 tisících střech fotovoltaické elektrárny.

„Chceme systematicky podporovat malé a střední firmy, které podle našeho názoru tvoří páteř české ekonomiky,“ ujišťoval Fiala.

Vládní politikou prý bude méně byrokracie, více podpory. „Chci jim dát naše slovo, že s nástupem naší vlády skončí to nechvalně známé zaklekávání,“ ujišťoval také. To prý ale rozhodně neznamená, že vláda nebude nic kontrolovat.

Dále premiér hovořil třeba o zemědělství, kde budou zastropovány dotace pro největší firmy, aby se více dostalo na malé farmáře. Rozněžnil se na téma zemědělství šetrné ke krajině, luhům, remízkům a lagunám.

„Ochranu vody považujeme za prvořadý národní zájem. Proto předložíme návrh na zakotvení její ochrany v Ústavě,“ ujišťoval. Tuto politiku prý ocení zejména generace, které přijdou po nás.

Budoucí generace premiéra převedly k tématu rodinné politiky. „Náš program pro oblast bydlení je opravdu velice komplexní,“ ujistil premiér. Dokonce prý tak komplexní, že by jeho prezentace byla příliš dlouhá.

Velké plány má vláda s důchodovou reformou, tu se zavazuje předložit do konce roku 2023.

Místo biflování dětem rozvíjet kreativitu

Nejen bydlením a důchody živa je rodina, dotýká se jí i resort školství. „Pandemie nám ukázala, že obsah našich školních osnov je příliš robustní a příliš široký,“ zkonstatoval premiér, před profesurou z politologie absolvent aprobace český jazyk - dějepis.

Vláda se místo příliš robustních vědomostí více zaměří na porozumění učivu a na jeho kvalitu.

Ve škole se musí dostat více prostoru pro týmovou spolupráci a rozvoj kreativity.

„Zvláštní důraz bude kladen na podporu občanské výchovy, finanční a mediální gramotnosti a kritického myšlení,“ avizoval bývalý ministr školství a nynější premiér.

Velké ambice má Fialova vláda i v zahraniční politice.

Havlovská zahraniční politika vejde i do zákonů

„Evropské předsednictví přinese naprosto unikátní příležitost vrátit nám pověst respektovaného partnera, kterou jsme si v posledních letech ne úplně udrželi,“ plánuje premiér.

Vládní pětikoalice podle něj vnímá EU a NATO jako společný prostor, jehož podobu musíme aktivně vytvářet a ovlivňovat.

„Chceme aby ČR byla státem, který patří do svobodné Evropy a ví, že hodnoty svobody a demokracie se musí prosazovat,“ zdůraznil Fiala.

A právě proto vláda ještě v tomto roce předloží tzv. Magnitského zákon. Norma pojmenovaná po ruském disidentovi (jako první ji zavedly USA za prezidenta Obamy roku 2012) má zavádět sankce za hrubé porušování lidských práv, což bude jasným signálem, co chce tato vláda hájit.

A také praktickým naplněním vládního přihlášení k havlovské tradici zahraniční politiky. „Sledujeme zhoršující se bezpečnostní situaci a nemůžeme před ní zavírat oči,“ vysvětloval Petr Fiala.

Takže dalším bodem bude legislativní zakotvení minimální hranice nákladů na obranu.

Petr Fiala prý ví, že plány jeho vlády jsou velmi ambiciozní. Ale vláda prý také ví, jak je splnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…