Havlův humor byl všudypřítomný i na vážných summitech, tvrdí Špaček

21.12.2011 9:58

Václav Havel byl optimista. Byl prý také pověstný svými vtipnými poznámkami a glosami. Podle Ladislava Špačka byl Havlův smysl pro humor specifický, ale všudypřítomný. V LN vzpomíná na příhodu z Maďarska.

Havlův humor byl všudypřítomný i na vážných summitech, tvrdí Špaček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

 

Podle Špačka, který působil jako hradní mluvčí, dokázal bývalý prezident vtipně glosovat cokoli a kdekoli. „Byl schopen žertovat velmi nečekaně a pro nás velmi povzbudivě i na těch nejchmurnějších setkáních, na summitu Severoatlantické aliance či Evropské unie, čímž otupil tu strohou oficiálnost těchto akcí,“ řekl Špaček v Lidových novinách.

Jednou jsme byli v maďarském parlamentu a Havlovi se chtělo na záchod

Z doby, kterou strávil s Havlem, zná také řadu historek. „Jednou jsme byli v maďarském parlamentu, delegace padesáti lidí a procházeli jsme těmi kilometrovými chodbami,“ vypráví Špaček.

Najednou se k němu Havel naklonil a řekl, že si potřebuje odskočit. To Špaček zařídil. „Celou dobu na toalety nás ale doprovázeli husaři v černých vysokých čepicích a v ruce drželi šavle,“ vzpomíná v LN.

Havel byl z toho nervózní a obával se, aby s ním husaři nešli i na záchod. „Aby mi třeba něco neusekli,“ pronesl Havel a dodal: „Tak ostatně mnohé problémy by se tím vyřešily.“

Havel si svou karikaturu pověsil na stěnu ve své vile

Havel nejspíš s nadhledem bral i karikatury, v nichž se po roce 1989 sám začal objevovat. Karikaturista a ilustrátor Vladimír Jiránek se s Havlem prý nikdy osobně nesetkal. Stejně tak i jeho kolega z Brna Lubomír Vaněk.

„Vladimír Mečiar na d některými nadával, mám ohlasy i od dalších, s nimiž jsem se setkal. Jen od Václava Havla nikdy. Je to ale vlastně i důkaz, že přijímal, když si z něj někdo dělal legraci,“ řekl Lidovým novinám Vaněk.

Jednu kresbu prý Havlovi poslal. Bývalý prezident to nekomentoval, ale pověsil si ji na stěnu ve své vile ve Střešovicích. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…