Heger podpořil definitivní zákaz kouření v restauracích

24.08.2011 7:52

Zdá se, že kuřáci již brzy budou muset své cigarety v restauračních zařízeních definitivně típnout. Návrh poslance Borise Šťastného, který ve Směnovně proti kouření brojí již dlouho, podpořil ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Jsme domluveni s poslancem Šťastným, že on bude prosazovat novelu protikuřáckého zákona . Dělá to s pomocí naších hygieniků velmi systematicky a my s ním spolupracujeme,“ uvedl pro deník Právo Heger.

Heger podpořil definitivní zákaz kouření v restauracích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Šťastného předchozí návrhy proti cigaretám uspěly jen částečně. V současné době si majitelé restaurací mohou určit, zda se v jejich podniku bude kouření tolerovat či nikoli. Každé zařízení musí mít na dveřích jasně označeno, jestli se jedná o kuřácký prostor. Pokud vlastník restauraci neoznačí, hrozí mu pokuta až 5000 Kč. Řádově vyšší pokuta ve výši 10 000 Kč pak hrozí personálu, který návštěvníkům dovolí si zapálit v nekuřáckém podniku.

Napsali jsme aktuálně k tématu:
Kolego Šťastný, už mi lezeš krkem. Hádka v ODS kvůli zákazu kouření 

V praxi však kontroly příliš nefungují. Ani po roce platnosti zákona nemá většina restaurací povinné označení. Většina restaurací se navíc prohlásila za kuřácké. Jejich provozovatelé se totiž obávají, že by vykázáním kuřáků přišli o zákazníky. „Kdybychom za této situace zakázali ještě u nás kouřit, přišli bychom určitě i o řadu štamgastů," vysvětluje majitel jedné z hospod ve Slezské ulici v Praze.

Další zpřísnění protikuřáckých zákonů se zcela jistě setká s odporem majitelů restauračních zařízení. „Je správné, že provozovatelé a zákazníci jsou ti, kteří rozhodují. Vždyť v 75 procentech restaurací, které jsou členy naší asociace, má dnes nekuřák možnost posadit se do nekuřáckých prostor," argumentuje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Kubera: Tak zakažte i alkohol

Úplný zákaz cigaret v restauracích se nelíbí ani občansko - demokratickému senátorovi Jaroslavu Kuberovi. Podle něj by současné regule mohly inspirovat celou Evropu, protože berou ohled jak na kuřáky, tak na nekuřáky. „Kdyby svůj boj mysleli vážně, tak zařadí cigarety mezi zakázané drogy a stejně vehementně budou brojit i proti alkoholu. Tomu se ovšem vyhýbají jak čert kříži," vysvětluje Kubera s tím, že na politiky tlačí silná vinařská lobby.

Čtěte také:

Kolego Šťastný, už mi lezeš krkem. Hádka v ODS kvůli zákazu kouření 

Zákaz kouření v restauracích od 2014? Šťastný to tak chce 

Kuřáci pozor, zdraží vám cigarety. Odsouhlasili to poslanci 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…