Heger zveřejní úhradovou vyhlášku. Ukáže, zda lékařům porostou platy

28.11.2011 6:19

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí zveřejní úhradovou vyhlášku, podle níž budou zdravotní pojišťovny platit příští rok za péči. Ministerstvo zvažovalo čtyři varianty, ve dvou nejhorších nedostanou nemocnice peníze na růst platů zdravotníků. Ministr Leoš Heger (TOP 09) jim slíbil od ledna 6,25 procenta. Zbytek do deseti procent, na kterých se v únoru dohodl s odboráři, má být později. Ekonomická situace ale podle ministerstva možná nedovolí ani těch 6,25 procenta. Informuje ČTK.

Heger zveřejní úhradovou vyhlášku. Ukáže, zda lékařům porostou platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Podle lékařských odborů bude jasno až při lednové výplatě v únoru. I kdyby to vypadalo od ledna z hlediska lékařů a sester na nejhorší variantu, Vánoce prý ještě pacienti prožijí v klidu. Přitvrzení akcí, které by ministrovi připomněly jeho platové sliby, nebude podle lékařů dřív než po Novém roce.

Při představení prvních záměrů vyhlášky ministr uvedl, že nemocnice dostanou příští rok stejně peněz jako letos. Nemocnicím to nestačí, argumentují nárůstem DPH a slíbeným růstem platů. Zhruba stejně peněz jako letos by podle prvních záměrů měli dostat také praktičtí lékaři, specialisté či lázně a ozdravovny.

Zdravotní systém má mít k dispozici 226 miliard korun. Pojišťovny potvrdily, že na variantu pro zdravotníky nejpříznivější prostředky nemají. Nejsou prý od toho, aby platily zdravotníkům mzdy. Mají hradit péči a udělají vše pro to, aby zajistily péči v rozsahu stejném jako letos.

Související:

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…