Hejtman Chovanec zuří: Peníze nezatajujeme, jak tvrdí Heger. To on lže

02.03.2012 10:58

Vedení Plzeňského kraje, ale i šéfy krajských nemocnic a jejich personál pořádně vytočilo prohlášení ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který tvrdil, že nemocnice obdržely dostatek finančních prostředků na navýšení mezd zdravotnického personálu. Radní kraje proto požádali ředitele krajem zřízených nemocnic, zda tuto informaci mohou potvrdit. Ti to ovšem rezolutně popřeli.

Hejtman Chovanec zuří: Peníze nezatajujeme, jak tvrdí Heger. To on lže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ředitelé krajských nemocnic shodně a opakovaně uvedli, že ministrova slova se nezakládají na pravdě, neboť z úhradové vyhlášky zatím žádné takové prostředky zdravotnická zařízení neobdržela. „Prostředky, které od ledna 2012 dostává naše nemocnice v rámci úhrad, jsou nižší než v minulém i předminulém roce,“ odpověděl na dotaz krajských radních Jiří Suda, ředitel nemocnice ve Stodu na jižním Plzeňsku. To samé platí to i pro další zdravotnická zařízení Plzeňského kraje. „Z uvedeného důvodu proto k navýšení mezd, které slíbil ministr, zatím přistoupit nemůžeme, i když víme, že je to potřebné a rádi bychom tak učinili,“ doplňuje pro ParlamentníListy.cz ředitel stodské nemocnice Jiří Suda.


Konkrétně nemocnicím klesly meziročně zálohy úhrad, tedy jediné prostředky z úhradové vyhlášky, s nimiž mohou v letošním roce počítat. Například ve zmíněné Stodské nemocnici se zálohy pohybují v rozmezí pouhých 84 až 98 procent výše záloh loňského roku. Na nižší zálohy úhrad poukazuje na svých webových stránkách www.acmn.cz i Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN).

Chovanec: Heger lže


Asociace přitom nezastupuje a nehovoří jen za nemocnice zřízené krajem, kterých je v zemi 52, ale i za nemocnice městské, církevní či soukromé, kterých je 113 a tvoří odhadem 60 procent všech nemocnic v ČR, které dle AČMN navýšení úhrad rovněž nezaznamenaly. „Rada Plzeňského kraje se tak ohrazuje proti obvinění ministra, že peníze z úhradové vyhlášky zatajují sama hejtmanství, aby mohla situaci ve zdravotnictví využít ke kritice resortu,“ řekl hejtman PK Milan Chovanec.


Ředitelé nemocnic Plzeňského kraje se domnívají, že vhodným řešením by bylo, aby ministerstvo zdravotnictví přehodnotilo vydanou úhradovou vyhlášku a upravilo ji tak, aby garantovala skutečné navýšení úhrad i záloh. Jako transparentní považují loňský model, kdy byly na růst mezd vyčleněny prostředky nad rámec běžných úhrad a tyto byly nemocnicím poskytnuty odděleně. Popsaný a odzkoušený mechanismus by polemiky ohledně úhrad určených na růst mezd ukončil.


Vedení krajských nemocnic o situaci pravidelně a objektivně informuje pracovníky svých nemocnic a rádo by jim i tímto poděkovalo za pochopení situace a postoj, který zaujímají. Zdravotníci totiž nepochybují, že pokud se úhrady skutečně navýší, že je management nemocnic na úpravy mezd neprodleně použije.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…