Hejtman Vondrák se zlobí: Budu požadovat zdůvodnění!

18.07.2020 16:08

Krajští hygienici v celém Moravskoslezském kraji nařídili opětovné nošení roušek v uzavřených prostorách, zasadili další úder restauracím a barům, když opět omezili jejich otevírací dobu, a rozhodně nepotěšili ani pořadatele kulturních akcí, když maximální přijatelný počet účastníků omezili na sto. To vše učinili z hodiny na hodinu, aniž by dali lidem čas se na vše připravit. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák z hnutí ANO se proto důrazně ozval.

Hejtman Vondrák se zlobí: Budu požadovat zdůvodnění!
Foto: Archiv I.Vondrák
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

V dolech OKD na severu Moravy od konce května doutnalo ohnisko koronaviru. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák z hnutí ANO tehdy začal volat po plošných koronavirových testech v dolech, ale vyslyšen byl až o několik týdnů později. K zastavení práce v dolech na 4 týdny došlo dokonce až v červenci.

A teď 17. července přišel úder blesku z čistého nebe. Krajská hygiena rozhodla, že se opět podstatně omezí veřejné akce, a to maximálně na sto osob, bude omezena otevírací doba restaurací a barů a nošení roušek v uzavřených prostorách je opět povinné.

Zlata Holušová, pořadatelka již jednou odloženého festivalu Colours of Ostrava, toto zpřísnění opatření označila za „nehorázné, nemravné a devastující“.

To je naprosto devastující zpráva. To je, jako kdyby vám dali oběd na stůl a řekli ‚dneska už neobědváš‘. Dělej si, co chceš. Ten oběd ti tady voní na stole, ale máš smůlu. To považuji za naprostou nehoráznost. Já jsem se teď před pěti minutami dozvěděla, že mám všechno zrušit, což považuji za naprostou nehoráznost a naprostou devastaci kultury. Já si myslím, že teď už žádná akce v ČR do konce roku nebude, protože tohle si nemůže žádný pořadatel dovolit,“ upozornila dáma rozzlobeně před kamerami ČT.

K rozhodnutí hygieniků se kriticky postavil i hejtman Vondrák. Na sociální síti Facebook vytáhl jeden graf a vydal prohlášení.

„Vyhlášení nových opatření je rozhodnutí krajských hygieniků, kteří ho s krajem bohužel vůbec nekonzultovali. Rozumím tomu, abychom roušky nosili například v prostředcích hromadné dopravy nebo ve firmách, které v řadě případů potřebují zpřísnit hygienická opatření. Zbytku ale nerozumím, poněvadž data z posledních dnů nevykazují nic výjimečného. Je to výsostné rozhodnutí krajských hygieniků, které musíme respektovat, nicméně chci více informací a vysvětlení u některých opatření. Doposud se tak nestalo,“ napsal Vondrák.

Hejtman Vondrák se zlobí

Uveřejnil také graf, na kterém chtěl ukázat, že se konkrétně v Karviné neděje nic tak výjimečného, aby si to žádalo tak důrazný zásah krajských hygieniků.

„V tomto kraji se neděje nic výjimečného. Svolávám na pondělí Bezpečnostní radu kraje, budu požadovat zdůvodnění každého z bodu vydaných opatření,“ doplnil ke grafu.

Hejtman Vondrák se zlobí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…