Hejtmanka Pokorná požaduje vrácení dotace na vlastenecké setkání v Příčovech

12.08.2019 16:10

Středočeský kraj bude požadovat vrácení padesátitisícové dotace na uspořádání sobotního Vlasteneckého setkání v Příčovech na Příbramsku. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) organizátoři kraj v žádosti uvedli v omyl. Reakci pořadatelů ČTK zjišťuje.

Hejtmanka Pokorná požaduje vrácení dotace na vlastenecké setkání v Příčovech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Hejtmanka v prohlášení zaslaném ČTK uvedla, že sobotní akce v Příčovech nebyla pouhou zahradní slavností k výročí vysvěcení kaple. Stala se podle ní setkáním názorových proudů, s nimiž se Pokorná Jermanová, jak uvedla, absolutně neztotožňuje a od nichž se osobně distancuje jako občan i jako politik.

Setkání, kterého se zúčastnili například předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, protiislámský aktivista Martin Konvička, někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl či poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), organizovala majitelka tamního zámeckého areálu Alice Tomková se Sdružením přátel bílého heterosexuálního muže. Akci podle Lidových novin (LN) poznamenala rozmíška s aktivisty s duhovými vlajkami, kteří její konání označili za fašistickou hrozbu. Účastníci setkání po nich házeli jablka, uvedly LN.

V žádosti o dotaci stojí, že půjde o zahradní slavnost k výročí vysvěcení kaple svatého Vojtěcha v Příčovech, která bude zároveň chápána jako vlastenecká. Pořadatelé uvedli, že se chtějí každý rok věnovat jinému tématu, letos to měl být Mezinárodní den původního obyvatelstva, připadající na 9. srpna.

Pokorná Jermanová v prohlášení uvedla, že kraj poskytuje podporu z Fondu hejtmana každoročně desítkám žadatelů a jde o obce, instituce, sdružení i soukromé subjekty. Fond tak podle ní podporuje mnoho společenských, kulturních či sportovních akcí. „Není však naším cílem cenzurovat obsah těchto akcí. Rada schvaluje předložené projekty v dobré víře,“ dodala hejtmanka.

„V demokratické společnosti sice mají mít své místo všechny názorové proudy, ale v tomto případě nás organizátor akce ve své žádosti uvedl v omyl, a proto budeme požadovat vrácení dotace,“ napsala hejtmanka. Dodala také, že v době schvalování žádosti byla na mateřské dovolené.

Organizátoři v žádosti avizovali mši, přednášky a kulturní program. Setkání mělo vyznít jako den ctění tradic, respektu k minulým generacím a také jako den v duchu národního obrození. „Ve velkých městech je intelektuálních počinů mnoho, na vesnici toto není. Proto chceme autory různých společenských knih a statí (napříč společenským a politickým spektrem, prostě bez nějakého úzkého vyhranění) do Příčov každoročně zvát a vytvořit tento ‚salón‘ pro nejširší veřejnost a ‚salón‘ pod otevřeným nebem,“ uvedli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…