Herzmann zveřejnil trendový model pro parlamentní volby. Ty by vyhrálo ANO, do Sněmovny by se dostala i ČSSD

04.10.2021 20:21

Jan Herzmann zveřejnil trendový volební model, který vychází z analýzy všech dostupných volebních modelů od června až do začátku října letošního roku. Podle něj by volby vyhrálo favorizované hnutí Andreje Babiše ANO s 23,9 procenty. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu měly dostat ještě v poslední době posilující ČSSD s 5,9 procenty a Přísaha s 5 procenty.

Herzmann zveřejnil trendový model pro parlamentní volby. Ty by vyhrálo ANO, do Sněmovny by se dostala i ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahájení kampaně České strany sociálně demokratické k volbám do Poslanecké sněmovny s účastí krajských lídrů

„Na počátku roku 2021 jsme pochybovali o své schopnosti zpracovat trendovou analýzu pro parlamentní volby 2021. Velký počet průzkumů, které jsou nyní k dispozici, nám umožnil zpracovat trendový volební model, i když ne založený na srovnání s výsledky předchozích voleb. Podle našich nejnovějších analýz má pět subjektů tendenci překročit práh nutný pro vstup do Poslanecké sněmovny,“ píše Herzmann ke svému modelu.

Následný graf ukazuje, že tendenci dostat se do Sněmovny má pět politických subjektů. Nejpravdepodobnějším vítězem voleb je hnutí ANO s téměř 24 procenty, koalice SPOLU je na druhém místě s 22,3 procenty, Piráti a STAN mají na třetím místě 15,3 procenta, následuje SPD s 12,5 procenty. Do Sněmovny by se ještě dostala v poslední době stále posilující ČSSD s 5,9 procenty a zřejmě i Přísaha, která se zastavila na pěti procentech.

Autor: Herzmann, říjen 2021

Všechny ostatní strany by již zůstaly pod pětiprocentí hranicí. KSČM se konkrétně zastavila na 4,5 procentech a formace Trikolora Svobodní Soukromníci na 2,9 procentech. Ostatní by nedosáhly ani 2 procent.

Herzmann následně upozonuje na to, že tento volební model by znamenal fakt, že komunisté by poprvé od roku 1989 nebyli zastoupeni v Poslanecké sněmovně. Stále však existuje fakt, že přibližně pětina potenciálně zúčastněných voličů není rozhodnuta, zda půjde volit a komu dají hlas. Čísla může také ovlivnit závěr volební kampaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…