Historik, který dostal 50 milionů na bádání o uprchlících, poděkoval Ovčáčkovi

09.12.2018 9:03

Historik Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd ČR (AV ČR) Michal Frankl získal grant ve výši dvou milionů eur na studium uprchlíků a občanů ve středovýchodní Evropě ve 20. století. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček si okamžitě postěžoval, že tyto peníze mohly jít na uprchlíky v Sýrii. Podle Frankla Ovčáčkova reakce ukazuje, jak nízká je úroveň debaty na veřejnosti i v médiích. Jeho slova přinesl server Českého rozhlasu.

Historik, který dostal 50 milionů na bádání o uprchlících, poděkoval Ovčáčkovi
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Frankl se při studiu tématu uprchlíků ve střední Evropě chce ptát, co to ve 20. století znamenalo, přijímat v tomto regionu uprchlíky. Ať už ruské uprchlíky prchající před ruským komunistickým terorem mezi oběma světovými válkami, německé uprchlíky, kteří ve 30. letech 20. století  utíkali před Hitlerem, nebo jiné běžence.

„Řada autorů se ptala, jak je to možné, že demokratické státy, státy, které si zakládají na své demokratické liberální tradici, nepřijímaly uprchlíky v klíčových momentech. To je charakteristické ať už třeba pro Švýcarsko, nebo pro Spojené státy americké, pro Velkou Británii, ale také pro další země. A my jsme v naší knize v roce 2008 popsali podobné věci. Československo kromě jiného v roce 1938 uzavře hranici pro uprchlíky z Rakouska. Uzavře ji proto, aby nepřicházeli uprchlíci židovští, a tahle politika přispěje k výraznému zhoršení postavení Židů ve středovýchodní Evropě,“ řekl Frankl.

Dnes má většina Čechů, Moravanů a Slezanů také strach z uprchlíků a nejeden český občan by i dnes rád hranici uzavřel. Přitom je podle historika zřejmé, že debata o uprchlících vedená v médiích je povrchní. Dokázal to prý i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který na sociální síti Twitter napsal, že za 2 miliony eur, asi 50 milionů korun, by se dalo pomoct mnoha uprchlíkům v jejich domovech. Ovčáček odkázal na rozhovor, který historik poskytl serveru Lidovky.cz.

„V tom rozhovoru, na který on odkazuje, jsem poukázal na strašně nízký, triviální charakter debaty o uprchlících v současných českých médiích a na veřejnosti a říkal jsem, že bych byl rád, kdyby ten náš projekt přispěl k její kultivaci a k tomu, aby ta debata byla zaplněna fakty a ne jenom emocemi a výkřiky. A v tomto smyslu nemůžu panu Ovčáčkovi než poděkovat za to, že potvrzuje mojí kritiku současné české debaty,“ prohlásil historik Frankl.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …