Historky z hokejového podsvětí. Doktor Luděk Bukač v televizi otevřeně promluvil, jak se v klubech uplácí

10.06.2015 21:44

Někdejší slavný hokejista a trenér národního hokejového týmu Luděk Buček se celou hodinu v Hyde Parku České televize vyjadřoval ke kauze jednoho ze svých nástupců, Vladimíra Růžičky. Poukázal na to, že zmíněný případ ukazuje na větší problém, který ve společnosti máme. Demokracii ale máme ve svých rukou a můžeme změnit leccos.

Historky z hokejového podsvětí. Doktor Luděk Bukač v televizi otevřeně promluvil, jak se v klubech uplácí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Vladimír Růžička, český hokejový trenér a bývalý hokejový útočník

Bukač má obavu především o výchovu hokejové mládeže. „Výchova mládeže u nás v minulosti byla výkladní skříní. Kanada a další se od nás dokonce učily,“ připomněl. Pokud jde o samotného Růžičku, ten prý ve svých rukou soustředil velkou moc, byl manažerem klubu, trenérem, ale současně agentem několika hráčů.

Pokud si mi rodiče stěžují, říkám jim, tak s tím něco udělejte

Výchova hokejové mládeže přitom potřebuje jiné věci než výchova profesionálních hráčů, protože tam se hodně hledí na finanční profit. Přitom už v mládežnickém hokeji vidíme finanční manipulace při placení odstupného, když chce mladý hráč přejít z jednoho týmu do jiného. „Tady nám vzniká problém,“ konstatoval Bukač.

Především ve skupině do 14 let věku jde především o to, aby si to děti především užily, abychom mohli mluvit o výchově prožitkem, aby děti mohly udělat chybu a učily se i sportovně myslet. „My dneska v tom tréninku ledního hokeje zapomínáme na hlavu, trénujeme jen hlavy, ruce, srdce a plíce,“ posteskl si Bukač s tím, že ono herní myšlení, kterým jsme byli dlouhá léta známí, se rozvíjí právě už od dětství.

A zpět k Růžičkovi. Jestliže někdejší trenér hokejové reprezentace tvrdí, že bral peníze pro klub, ale rodiče si stěžovaly na nepřípustný nátlak, pak má Bukač jednu radu. „To je celospolečenský problém, to se netýká jen hokeje. A pokud za mnou rodiče přijdou s podobnou stížností, říkám jim, tak s tím něco udělejte, tak se vzepřete, změňte to,“ rozohnil se někdejší trenér národní reprezentace na kameru.

Trpí mládežnický hokej nedostatkem peněz?

„Záleží to na nás, demokracii si děláme my sami. A jestliže dnes sport mládeže financuje stát, tak opravdu musí jít do té mládeže, abychom mohli navázat na slavnou minulost a dostat se tam, kde jsme byli. Ale je těžké říct, zda je sport mládeže podfinancovaný, protože je především nepřehledný,“ pokračoval v popisu situace. Mládežnický hokej sám o sobě není tak drahý, pokud by děti využívaly nejbližší stadion u svého bydliště. Jestliže pak necháme takovéto děti mezi sebou přirozeně soutěžit, přinese to výsledky.

V závěru pořadu zhodnotil i výkon českého národního týmu na šampionátu. Předvedli jsme prý průměrný výkon, jak Kanada, tak Švédsko či Finsko byly herně aktivnější než my, nehrály totiž tak „mechanicky“. Rozhodně ale máme na to být lepší, jen musíme mladé hráče učit jako kdysi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…