Hitler a neveselé historky. Bakalův Respekt píše o Zemanovi a alkoholu

13.05.2013 10:33

Magazín Respekt se rozepsal o tématu alkoholismu v politice, přičemž se v textu zaměřil především na prezidenta Miloše Zemana. Oslovil několik odborníků, které konfrontoval se svědectvími o prezidentově pití a rovněž vlastními slovy Miloše Zemana.

Hitler a neveselé historky. Bakalův Respekt píše o Zemanovi a alkoholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovoří ve Sněmovně

Text začíná historkou, kterak se redaktoři Miloše Zemana na jeho pití zeptali a prezident jim odpověděl bonmotem, že abstinentem, nekuřákem a vegetariánem byl například Adolf Hitler, který rozhodně není vzorem dobrého řízení státu. Pak však redaktoři magazínu, který se proti prezidentovi dlouhodobě vyhraňuje, varovně zdvihají palec a na pomoc si chtěli vzít experty z oblasti léčby alkoholismu.

Ty konfrontují například s vlastním přiznáním Miloše Zemana, že denně vypije pět až šest skleniček vína a navrch dva až tři panáky tvrdého alkoholu. A nebo se svědectvím bývalého místopředsedy jeho vlády Pavla Rychetského, že Zeman si na pracovních snídaních vedení kabinetu vždy nechával přinést becherovku a dvě Plzně.

„On má evidentně vysokou toleranci na alkohol, dařilo se mu brilantně zvládat náročnou kampaň, s čímž by většina alkoholiků měla problém,“ uvedl uznávaný adiktolog Michal Miovský. Podle něj má navíc vysoký a mohutný Zeman alkohol evidentně „kde rozpouštět“.

Respekt, jehož spoluvlastníkem je Zemanův soupeř z druhého kola prezidentské volby Karel Schwarzenberg, tak alespoň přidává vyprávění, že Zeman už jako premiér musel včas dostat alkohol, jinak byl hrubý, urážel okolí sprostými slovy a nedalo se s ním na ničem domluvit. Jednou prý takto nastoupil i na bývalého prezidenta Václava Havla, který jej následně pohostil, a jednání se prý zázračně posunulo. Historku z lánského zámku redaktorům převyprávěl bývalý předseda ODA Daniel Kroupa.

Následně si magazín majoritně vlastněný miliardářem Zdeňkem  Bakalou vypomáhá obecnou charakteristikou lékaře Miovského, že letitý alkoholik obvykle umí fungovat tam, kde to dobře zná, ale v cizím prostředí je dezorientovaný. Autoři textu pak spekulují, že možná právě proto prezident Zeman zatím absolvoval pouze dvě zahraniční cesty. Pak se věnují roli jeho tajemníka Jaroslava Hlinovského, který mu prý dělá „podpůrnou síť“ a o prezidenta se prý stará takřka na každém kroku.

Pak ještě novináři přidávají historku, kterak si prezident nebyl během předvolební kampaně schopen zapamatovat dokumentaristu Tomáše Kudrnu, který se kolem kandidátů pohyboval, a pro korektnost stručně zmiňují i další politiky, kteří prosluli alkoholovými eskapádami, například bývalého poslance ODS Petra Kotta, jeho kolegu z ČSSD Radima Turka a jednou větou zmínili i ministra financí a místopředsedu Schwarzenbergovy partaje Miroslava Kalouska.

Když jsem míjela Kalouska...

Ten je rovněž proslulý svými občasnými alkoholickými „úlety“, které v minulosti sám připouštěl, v posledních letech však tvrdí, že jej lékaři přiměli takřka abstinovat. Přesto místopředseda TOP 09 v pátek po mátožném prezidentově výkonu při odemykání korunovačních klenotů (podle Hradu způsobeném virózou) zavtipkoval: „Slyšel jsem, že chybělo málo a ke korunovačním klenotům, koruně, žezlu a jablku, přibyla ještě šavle." Za to se mu dostalo od Zemanových sympatizantů řady rozhořčených reakcí.

„Jestli pan Kalousek píše něco o nějakých šavlích, měl by si nejprve zamést před vlastním prahem a raději pomlčet. Svědčí to o jeho inteligenci,“ uvedl například předseda SPOZ Zdeněk Štengl. Místopředsedkyně strany Dita Portová přidala pro ParlamentníListy.cz vlastní zážitek s ministrem financí: „Pamatuji si, že když jsem ho míjela, tak odér, který ho obklopoval, mi okamžitě připomněl vinné sklepy říznuté dobrou francouzskou brandy,“ uvedla se smíchem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…