Hlava bytového gangu z Brna prý začala vypovídat. Zaznívají další jména místních lidovců

11.11.2022 9:24 | Ze sítí

Michal Horký je podle policie hlavou organizované skupiny v Brně. Skupiny, která manipulovala s přidělováním a privatizací městských bytů. Za patřičný úplatek. Horký má prý vazby na brněnské lidovecké politiky, jako je Filip Leder. V souvislosti s Horkým padlo také jméno stávajícího lidoveckého hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha.

Hlava bytového gangu z Brna prý začala vypovídat. Zaznívají další jména místních lidovců
Foto: Daniela Černá
Popisek: Brněnské Moravské náměstí

Brněnský lidovecký politik Petr Hladík stále nemá jisté, že se stane příštím ministrem životního prostředí ve vládě Petr Fialy (ODS). Policie Hladíka coby někdejšího brněnského náměstka požádala o podání informací ve věci podezřelých prodejů městských bytů v Brně. Policie totiž zmapovala organizovanou skupinu, která podle vyšetřovatelů zmanipulovala přidělení městských bytů konkrétním osobám za úplatek v řádu stovek tisíc korun. Podle policie na privatizaci některých objektů tlačil i Petr Hladík. Ten to však odmítá.

Podle policie byl hlavou této organizované skupiny majitel taxislužby Michal Horký. K některým skutkům, které mu policie přičítá na vrub, se Horký prý už doznal. Podle informací deníku Právo dokonce požádal o pozici spolupracujícího obviněného, který by mohl podle zákona dostat nižší trest.

Páteční MF Dnes si na tohoto muže posvítila. A zjistila, že má vazby na jednoho z brněnských lidovců.

V roce 2016 Horký koupil 2 pozemky související s brněnským letištěm za 450 tisíc korun. Od něj je potom odkoupil kraj, který je pro letiště potřeboval, ale už za 27 milionů korun. S koupí pozemků za 450 tisíc pomohl Horkému právník Filip Leder. Leder je místopředsedou brněnské buňky KDU-ČSL a nově také starosta brněnských Žabovřesk.

Dlouholetý kritik prodeje pozemků spojených s brněnským letištěm Petr Kunc upozornil, že v celé kauze hraje roli i další lidovec, současný hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

„K prodeji došlo krátce po zvolení pana (lidovce Jana, pozn. red.) Grolicha hejtmanem. Ačkoli jsem upozorňoval, že se měly použít opravné prostředky a že cena je hrubě neadekvátní, celé nové vedení kraje na to okamžitě kývlo. Nebylo to hezké. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale je to jedna politická strana, která to najednou odsouhlasí. Horkého zastupuje lidovec Leder a rozhoduje o tom taky lidovec, krajský hejtman,“ uvedl Kunc.

Grolich na kauzu nabídl zcela jiný pohled.

„Tak jako pozemky koupil pan Horký, mohl pozemky koupit i kraj, tehdy vedený Michalem Haškem. A nemusel tu být žádný soudní spor. Nevím, proč to pan Hašek neudělal. Spor pak kraj v následujícím volebním období prohrál. A my jsme potom mohli už jen pozemky buď scelit, nebo nescelit. Ale to by bylo nestrategické. Takže jsme se rozhodli je vykoupit. Nikdy jsem na toto téma nevedl jednání. Že pana Horkého zastupoval Leder, jsem se dozvěděl až později,“ uvedl hejtman.

Organizovaná skupina se podle policie snažila ovládnout také brněnskou městskou firmu Pískovna Černovice a i tady se objevuje jméno lidoveckého politika. V této větvi celé kauzy je mezi obviněnými také lidovecký politik Jiří Hasoň.

Právě v této větvi celé kauzy se měl Horký doznat a začal spolupracovat s policií.

„Obviněný Horký v rámci svého výslechu přiznal existenci organizované zločinecké skupiny, přiznal konzultace s dalšími obviněnými. Dále přiznal, že obviněný Novotný (jednatel Pískovny Černovice Jiří Novotný) jako další jednatel společnosti Pískovna Černovice byl uplacen částkou 4,5 milionu korun,“ stojí v dokumentu z vyšetřování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…