Hlavní hvězda karlovarského filmového festivalu je v Česku

04.07.2014 15:20

Hlavní hvězda čtyřicátého devátého ročníku karlovarského mezinárodního festivalu Mel Gibson dorazil do Česka. Na karlovarské letiště, kde letadlo se slavným hercem a režisérem v pátek přistálo, ho přišly přivítat na dvě desítky jeho příznivců. Jeho účast na festivalu ale budí i rozpaky.

Hlavní hvězda karlovarského filmového festivalu je v Česku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Bartoška, prezident MFF Karlovy Vary

„Skupinu fanoušků na letišti tvoří hlavně maminky s dětmi a prarodiče s vnoučaty,“ upřesňovala složení fanouškovské skupiny redaktorka MF Dnes. Na letišti pak Gibsona oficiálně přivítali výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha a vedoucí produkce Petr Lintimer. Limuzína pak oscarového herce a režiséra odvezla ke Grandhotelu Pupp, kde bude Gibson po dobu svého pobytu v ČR ubytován.

V pátek večer při slavnostním zahájení karlovarské filmové přehlídky převezme Gibson Křišťálový globus za umělecký přínos světové kinematografii. „Poté v letním kině uvede svůj dnes již kultovní film Šílený Max, takže bude příjemné, že pozdraví diváky tímto bijákem," komentoval hostův program ředitel festivalu Jiří Bartoška. Filmoví fanoušci se mohou těšit také na jeho režisérský opus Apocalypto, který Gibson uvede v sobotu večer.

Účast festivalové hvězdy provází kromě radostných ohlasů Gibsonových fanoušků i ostře kritické hlasy. Ve čtvrtek například proti Gibsonově účasti na festivalu protestovala Česká židovská obec. V dopise adresovaném řediteli karlovarského festivalu Jiřímu Bartoškovi požadovala, aby Gibson do Karlových Varů vůbec nejezdil. Jeho film Umučení Krista z roku 2004 podle nich představuje židy jako zlé a krvelačné bytosti. Jeho přítomnost na festivalu pak prý dává prostor antisemitským názorům.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…