Hlavní město vypoví smlouvy nájemcům parkovišť na svých pozemcích

26.08.2017 6:40

Praha vypoví nájem provozovatelům zhruba 60 parkovišť, která nyní na městských pozemcích spravují soukromníci, informoval magistrát Výpovědi budou platit k 1. dubnu příštího roku. Hlavní město bude nadále parkoviště provozovat samo pravděpodobně prostřednictvím společnosti Technická správa komunikací (TSK). Celkem nyní Praha pronajímá asi 90 parkovacích ploch.

Hlavní město vypoví smlouvy nájemcům parkovišť na svých pozemcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nerudova ulice v Praze

Důvodem kroku je podle vedení města mimo jiné i nevýhodnost smluv, z nichž některé byly uzavřeny už v 90. letech. Parkovišť město pronajímá kolem 90, výpovědi se tedy budou týkat zhruba dvou třetin z nich. Ze zbývajících některá skončí, další zahrnují například parkovací domy, které budou z plánu vyjmuty, nebo plochy s komplikovanými majetkoprávními vztahy.

„Chceme, aby parkoviště měla jednotný standard služeb, a zároveň budeme u drtivé většiny parkovacích míst garantovat cenu 800 korun měsíčně pro rezidenty,“ uvedl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Systém městských parkovišť by měl být nově v některých oblastech propojen s parkovacími zónami, takže je budou moci v nočních hodinách využívat rezidenti s platnou parkovací kartou. „Výhodou je i to, že u parkovišť v městském systému bude online databáze volných parkovacích míst,“ řekl ČTK Dolínek.

Parkovací plochy by měla podle náměstka provozovat TSK, což se však ještě může změnit. Firma nicméně už nyní ve spolupráci s další městskou společností, Operátorem ICT, systém připravuje. Do dubna, kdy skončí nájemní smlouvy, by magistrát rád vysoutěžil vybavení parkovišť, jako jsou kamery a závory. „Cílem je, aby během příštího roku vzniklo jasné penzum parkovacích míst, kam se postupně budou přidávat další,“ uvedl Dolínek.

Loni Praha ukončila provoz některých parkovišť, například na Malostranském náměstí nebo vedle budovy Muzea hl. m. Prahy na Florenci. Výše nájmu nyní pronajímaných parkovišť se výrazně liší, například nájemci v Habrově ulici na Žižkově platí městu za 45 parkovacích míst 12.609 korun ročně, zatímco v Lýskově ve Stodůlkách 8167 korun ročně za 66 parkovacích míst.

Problémem metropole je dlouhodobě nedostatek záchytných P+R parkovišť, primárně určených pro mimopražské řidiče, kteří na nich nechají auta a dále do centra města jedou MHD. Magistrát poslední z nich zprovoznil v roce 2008 v Letňanech v souvislosti s prodloužením metra C. Systém záchytného parkování v Praze zahrnuje 16 parkovišť s kapacitou kolem tří tisíc stání. Magistrát má vytipovaných několik desítek lokalit, kde by mohly vniknout nové plochy, radní v poslední době schválili vypsání veřejné zakázky na projektovou dokumentaci k výstavbě parkovacích domů na Černém Mostě a na Opatově.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…