Hledali, hledali... Nenašli. Jana Nagyová-Nečasová prý může vyklouznout ze zásadního obvinění

16.02.2015 8:12

Z největšího trumfu žalobců proti Janě Nečasové, dříve Nagyové v kauze ohrožení utajovaných informací možná nebude nic. Podle dnešní Mladé fronty Dnes totiž vyšetřovatelé nenašli nezvratný důkaz v podobě otisků prstů obviněných na utajovaných zprávách BIS. Listu to řekl jeden z advokátů, který je obeznámen s policejním spisem k případu.

Hledali, hledali... Nenašli. Jana Nagyová-Nečasová prý může vyklouznout ze zásadního obvinění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Otisky prstů na utajovaných zprávách tajné služby přitom mohly být největším trumfem žalobců proti bývalé asistentce premiéra Petra Nečase Janě Nagyové, lobbistovi Ivo Rittigovi a jeho spřáteleným právníkům Davidu Michalovi a Tomáši Jindrovi. Právě je policie viní z toho, že se neprávem dostali k informacím z utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS).

Vzhledem k tomu, že je celý případ veden v utajovaném režimu, všichni zúčastnění, které redaktor deníku oslovil, se k celé věci vyjadřovali vyhýbavě nebo zcela odmítli odpovědět.

List ale upozornil na to, že pro vyšetřovatele zásadní problém test otisků neznamená. „Policie totiž může tvrzení, že se Rittig a spol. k obsahu zprávy BIS skutečně dostali, opírat i o jiné důkazy, především odposlechy,“ píše list.

Utajované informace sháněl Rittig

Tomu se také podařilo zjistit, že Ivo Rittig v případu vystupuje v postavení „návodce“. Podle policie Rittig utajované informace sháněl, nebo k jejich získání úkoloval někoho dalšího. Tím, kdo zprávu z kontrarozvědky získal, má být právník David Michal z kanceláře MSB Legal, která s Rittigem úzce spolupracuje.

Janě Nečasové-Nagyové podle listu hrozí až osmiletý trest, Rittigovi, Michalovi a Jindrovi maximálně tři roky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…