Hliníkárny v EU v potížích, nastupují Číňané

08.09.2022 14:11

Evropský průmysl bude muset brzy řešit nedostatek materiálu, kvůli vysokým cenám energií například hrozí uzavírání výrobních závodů na zpracování hliníku a dalších hutních odvětví. Výrobci se tak budou muset obrátit mimo jiné na Čínu a její kovoprůmysl. Zavřít se chystá například slovenský výrobce hliníku Slovalco nebo nizozemský Aldel.

Hliníkárny v EU v potížích, nastupují Číňané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zchátralá továrna, ilustrační foto

Hliníkárenský průmysl je kvůli prudce rostoucím cenám energií ve velkých problémech. Nejen hliníkové továrny, ale i další hutní průmysl je extrémně energeticky náročný. „Hliníkárna potřebuje nepřetržitý žár, nemůže se zastavit na více než dvě hodiny, jinak by byla zničena celá výrobní linka,“ uvedl generální delegát francouzské federace Aluminium France Cyrille Mounier.

Kvůli vysokým cenám elektřiny a plynu proto některé klíčové evropské továrny čelí konci výroby a jelikož opětovné spuštění bude stát miliony eur, není jasné, kdy se je podaří znovu spustit. Týká se to například slovenského výrobce hliníku Slovalco nebo nizozemského Aldelu.

Největší výrobce hliníku ve východní Evropě – rumunská Alro Slatina –, která je zároveň největším spotřebitelem elektřiny v zemi, oznámila uzavření tří z pěti výrobních linek už v prosinci 2021. Začátkem letošního léta oznámil ukončení výroby také nizozemský výrobce zinku Nyrstar. Další uzavírání továren se po celé Evropě očekává s blížícím se podzimem.

Od října 2021, kdy začaly růst ceny energií, musela Evropa uzavřít nebo zastavit polovinu své výroby hliníku, což představuje 1,1 milionu tun. Hliník je přitom pro evropskou ekonomiku strategicky důležitým materiálem, protože se používá v kritických odvětvích, jako jsou lékařské a potravinářské obaly, automobily a technologie klíčové pro ekologizaci elektrické sítě.

Uzavírání výrobních linek hliníku a dalších hutí změní evropskou strategii omezování dovozu. Mnozí zástupci evropského průmyslu se budou muset obrátit zejména na největšího světového producenta hliníku, Čínu.

„Zastavení výroby znamená, že Evropa bude nucena dovážet hliník ze zemí, jako je Čína,“ řekl ředitel továrny Slovalco Milan Veselý a upozornil, že zatímco slovenská továrna patří k nejekologičtějším na světě, hliník z Číny je mnohem „špinavější“.

Hodnota dovozu hliníku z Číny do EU se od loňského roku téměř zdvojnásobila. „Evropská komise si je plně vědoma mimořádně obtížné situace, v níž se nacházejí energeticky náročná odvětví. Dovoz pravděpodobně v krátké době nahradí dodávky uvnitř EU,“ připustil podle informací serveru Euractiv zdroj z exekutivy EU.

„Hliník je však pro budoucnost klíčovým kovem vzhledem k jeho využití v technologiích a aplikacích budoucnosti jako obnovitelné zdroje energie a mobilita. Dlouhodobé nahrazení domácí výroby dovozem proto není žádoucí, protože by potenciálně vytvořilo další strategickou závislost EU, která by mohla ohrozit ekologický přechod EU,“ dodal.

Kromě výroby hliníku může tato situace nastat i v dalších průmyslových odvětvích. Výrobci cementu se dříve konkurence z Číny neobávali, protože cement má ve srovnání s hliníkem nebo ocelí nižší jednotkovou hodnotu. „Pokud se však podíváme na ceny elektřiny na evropském trhu, je možné všechno,“ uvedl prezident Slovenského sdružení výrobců cementu Rudolf Mackovič.

„Musíme okamžitě najít celoevropské řešení, jinak hrozí kolaps průmyslu v celé Evropě,“ dodal Mackovič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…