Hm, co jako? Právník rozcupoval ústavní novelu o zbraních

30.06.2017 14:40

Právník a politolog Milan Hamerský se v komentáři pro Lidové noviny zamýšlí nad ústavní novelou zákona o zbraních, v němž se praví, že občané mohou se zbraní v ruce chránit český stát. Podle právníka je to zákon naprosto zbytečný. Schválili ho přitom politici, kteří často tvrdí, že zbytečné zákony přijímá Brusel. A co bude dál?

Hm, co jako? Právník rozcupoval ústavní novelu o zbraních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Sněmovnou prošla ústavní novela v níž se praví, že občané mají mít právo bránit český stát se zbraní v ruce. Jenže bránit se s legálně drženou zbraní můžete už dnes. Všeobecně se má za to, že česká legislativní úprava o držení zbraní je solidní. Otázkou tedy je, proč byl vlastně takový zákon přijat.

„Zastánci i odpůrci se překvapivě shodovali v tom, že návrh aktuálně nic neřeší a jde o symbolické gesto. Symbol čeho to má být, už bylo jasné méně. Část poslanců mylně předpokládá, že schválením normy vzkážeme „něco“ orgánům Evropské unie. Hm, co jako? Jiná část poslanců uvažuje úzce předvolebně, občané, voliči, myslíme na vás a budeme vás hájit proti zlému Bruselu. Zajistíme vaši bezpečnost proti všem. Fajn, ale vždyť se nic nezměnilo. Na to je odpověď, že ústavní zákon je jen rámec a další změny mohou a mají přijít,“ poznamenává Hamerský.

Pro ústavní novelu hlasovalo 139 zákonodárců z řad ANO, ČSSD, KSČM, ODS. Proti byli většinou politici TOP 09, lidovci a Starostové a nezávislí. Podle Hamerského by teď ti poslanci, kteří hlasovali pro zákon, měli vysvětlit, co přijde. Vůbec nejlepší by podle Hamerského bylo, kdyby Senát celou novelu smetl ze stolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…