Hnízdil: Reforma zdravotnictví je stejně marná, jako chtít ušít kabát mrtvole

12.07.2012 15:46

Lékař Jan Hnízdil se kdysi proslavil tím, že diagnostikoval prezidenta Václava Klause. Jeho „neobvyklé chování“ má prý totiž medicínské důvody. V rozhovoru pro časopis Reflex dodal, že si o tom stejně vrabci cvrlikají.

Hnízdil: Reforma zdravotnictví je stejně marná, jako chtít ušít kabát mrtvole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

„My jsme tehdy s kolegy v uzavřeném kruhu diskutovali o tom, jestli jeho neobvyklé chování nemá nějaké medicínské důvody. Část této diskuse pronikla formou e-mailů ven a jakýsi Adam Bartoš o tom napsal článek, jejž mimo jiné otiskl i Reflex. Hlavní teze byla zdánlivě šokující: ‚Chtějí dostat prezidenta do blázince,‘“ vzpomíná v rozhovoru lékař Jan Hnízdil.

„My jen pojmenovali to, o čem si dnes cvrlikají vrabci na střeše. Tentýž Bartoš pak na mě podal trestní oznámení pro podezření z pokusu o vlastizradu ve stadiu přípravy. Na základě toho si mě k podání vysvětlení předvolala kriminální policie,“ pokračuje.

Policisté mu prý tehdy přikázali, aby jim popsal, jak chtěl dostat prezidenta do blázince. „A já jim odpověděl, že to bych taky hrozně rád věděl. Ať už mně někdo konečně prozradí, jak to udělat. My jsme na nic nepřišli,“ dodává Hnízdil.

Tento lékař známý tím, že u nemocí zdůrazňuje jejich psychické příčiny, často komentuje politickou situaci. Stejně tak v Reflexu. „Loni za mnou přišel poslanec Parlamentu, jestli bych se nechtěl stát jeho poradcem pro zdravotnictví. Že ho zaujaly moje názory a že bychom je mohli společně prosazovat. A hned se mě zeptal, co bych mu poradil. Řekl jsem mu: ‚Sežeňte si semtex, opásejte se a na první schůzi se odpalte.‘“

Podle něj je politika tak prolezlá korupcí, že se reformovat ani nedá. A tak když dostal nabídku kandidovat na podzim do Senátu, odmítl ji. Jít do politiky je prý nesmysl.

„Reforma zdravotnictví je v současné době stejně marná, jako když se snažíte ušít nový kabát mrtvole. Můžete ho upravovat a vylepšovat, do kapsy strčit kartičku IZIP..., ale mrtvola pořád víc páchne,“ přirovnává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…