Hodit přes palubu! Šéflékař Kubek „pohřbil“ neočkované

21.09.2021 9:52

Podle průzkumu zpracovaného pro CNN Prima News už očkování v ČR narazilo na svůj strop. 69 % respondentů má už alespoň jednu dávku vakcíny, jen pouhá tři procenta se chtějí nechat očkovat. Naopak dvacet procent se očkovat nehodlá a toto číslo se v podstatě nezměnilo od března letošního roku. Svůj komentář k tomu měl na stanici prezident ČLK Milan Kubek. Ti, kdo mají nějakou chorobu a bojí se proto nechat se očkovat, by podle něho neměli váhat, naopak na tom prý nejvíce vydělají. A ostatní? „Ti bigotní odpírači, kteří si z toho udělali víru, holt se nedá nic dělat, ty musíme hodit přes palubu,“ míní Milan Kubek.

Hodit přes palubu! Šéflékař Kubek „pohřbil“ neočkované
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Prezident ČLK Milan Kubek

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Tématem očkování a koronaviru se kromě ČT zabývala také CNN Prima News, která si od agentury STEM nechala zpracovat průzkum na toto téma. V něm vyšlo najevo, že lidé si myslí, že velice dobře zvládli pandemii lékaři a další zdravotnický personál, myslí si to celých 88 % respondentů, pouhá čtyři procenta se k jejich práci staví kriticky.

Hůře jsou na tom prostí občané, u nich jejich chování schvaluje jen třetina respondentů, padesát procent si myslí, že pandemii zvládli „tak napůl“, 17 % je kritických. Skoro 50 % respondentů si myslí, že vláda epidemii nezvládla, 38 % pak má tento kritický postoj vůči Ministerstvu zdravotnictví. Ovšem ještě hůře je na tom opozice. Ta dobře zvládla epidemii covidu jen podle devíti procent respondentů, naopak 55 % si myslí pravý opak, 36 % míní, že „tak napůl“.

Zdravotníky chválili i lidé, kterých se CNN Prima News ptala v Praze. Poslanec TOP 09  Vlastimil Válek se deziluzi lidí nedivil, ale podle něj lidé netuší, jak malé má opozice možnosti.

Dle průzkumu zájem o očkování narazil na strop. 69 % respondentů už mělo očkování alespoň jednou dávkou, dvacet procent se naopak očkovat nehodlalo, pouhá tři procenta se chtěla očkovat a osm procent váhá. Od března se přitom čísla mění jen v tom, že ti, kdo se očkovat chtěli, se očkovat nechali. V březnu se očkovat nehodlalo 21 % respondentů, v červnu i v září pak 20 %. I procento váhajících je podobné, v září pokleslo na 8 %, v březnu a v červnu váhalo deset procent. O úspěch se jedná při srovnání se situací v prosinci minulého roku, kdy se očkovat hodlalo jen 39 % obyvatel a naopak 45 % s vakcinací nepočítalo. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že snahu o přesvědčení neočkovaných nevzdává.

Ti, kdo váhají nebo se nechtějí očkovat, jako nejčastější důvod pro svůj postoj uvádí obavy z vakcíny, jedná se o téměř polovinu respondentů v těchto kategoriích. Deset procent cituje jako důvod své zdravotní obtíže. Čtyřicet procent váhajících a jednadvacet procent odpůrců pak pochybuje o užitečnosti vakcín. A dvacet procet těch, kdo se očkovat nenechají, jsou řekněme skalní odpůrci očkování.

Výsledky komentoval prezident České lékařské komory, Milan Kubek. Ten těm, kteří mají zdravotní obtíže, doporučil, aby se očkovali, protože z něj prý těží nejvíce a jsou nejrizikovější. „Ti bigotní odpírači, kteří si z toho udělali víru, holt se nedá nic dělat, ty musíme hodit přes palubu,“ shrnul. Dle CNN Prima News by s povinným očkováním souhlasila jen čtvrtina Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…