Horáček se posadil proti Drahošovi. Totálně ho smáznul, udělal z něj troubu a vytáhl fakta o jeho penězích

19.12.2017 11:43

Do studia serveru Seznam Zprávy dorazili do prvního ostrého souboje bez moderátora prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Michal Horáček. A pustili se do sebe tentokrát ostře.

Horáček se posadil proti Drahošovi. Totálně ho smáznul, udělal z něj troubu a vytáhl fakta o jeho penězích
Foto: Vít Hassan
Popisek: Producent Michal Horáček na Národní třídě

Oba muži se utkali ve chvíli, kdy se Horáček Drahoše zeptal na to, od koho získává peníze na volební kampaň. Drahoš se sice odkazoval na svůj transparentní účet, ale Horáčka  tato odpověď neuspokojovala.

Video najdete ZDE.

„To, co tady říkáte, jsou pohádky, kterým je těžko věřit,“ řekl Horáček na Drahošova slova, že lidé mu dávají peníze proto, aby se dostal na Hrad, ale on nikomu nic dlužen nebude. „Kdo je Vasil Bobela a Uwe Pauli?“ zeptal se Horáček. „Vasil Bobela je jedním z firmy, která mi přispěla na transparentní účet. Uwe Pauli je jeden zahraniční podporovatel,“ řekl Drahoš. „Prosím vás, poslal vám přes 800 tisic. A ten Vasil Bobela je spojen s Mosteckou uhelnou, že?“ rýpal Horáček. „Nevím, že by pan Bobela byl spojen s Mosteckou uhelnou,“ zareagoval Drahoš a řekl, že má etickou komisi, která posuzuje zdroj financí. Žádné peníze však zatím nevrátil. 

Anketa

Která země střední Evropy má nyní nejlepší vládu?

20%
3%
70%
hlasovalo: 10365 lidí

Následně začal Horáček do Drahoše rýpat ve věci jeho platu, když působil ve vedení Akademie věd. Nechápal totiž, že si Drahoš nenašetřil aspoň na část volební kampaně. „Ve vědě se velké peníze nevydělávají,“ řekl Drahoš úvodem, Horáček však uvedl, že jeho protikandidát dostával větší odměny než samotný kancléř Vratislav Mynář. „Bylo to osm set tisíc za rok 2015. Takže neříkejte, že máte hluboko do kapsy,“ sdělil Horáček. Drahoš však oponoval, že ve vědě příliš financí není. „Pracuje tam člověk pro společnost, nejde tam vydělat tolik jako Michal Horáček, když prodá Fortunu,“ řekl Drahoš. 

Horáček pak začal Drahoše zkoušet ze znalosti cizího jazyka, kdy přešel do plynulé angličtiny. „Vy mě zkoušíte, pane Horáčku?“ zareagoval Drahoš česky. „Nezlobte se na mě. Působil jsem celý život ve vědě. Osm let jsem byl předsedou Akademie věd České republiky. Do Bruselu jsem jezdil častěji než vy. Připadá mi docela humorné, že mě chcete zkoušet. Že bychom zkusili slovíčka?“ řekl Drahoš. Horáček však odvětil, že nejde o zkoušení, jen chtěl ukázat voličům, zda skutečně Drahoš umí anglicky.

Nechybělo však ani Drahošovo zaútočení na Horáčka, neboť mu vadilo, že Horáček o něm vypravuje, že nemá program a že debaty s ním jsou jako sekání šavličkou do mlhy. „Byla příležitost vyměnit si své názory a já jsem vskutku nebyl spokojen s tím, jak jste mi odpovídal,“ oponoval však Horáček. 

Řeč pak byla i o tom, jak Horáček požádal, aby v čele sněmovní komise pro kontrolu GIBS nestanula „komunistická mlátička“ Zdeněk Ondráček. „Třetího prosince jsem se jasně vyjádřil k panu Ondráčkovi na svém facebooku, kdy jsem řekl, že tato situace ve mně nebudí důvěru. Když jsem dostal zprávu o tom, že jste připravil otevřený dopis, já jsem touto cestou nešel. Ale jsem rád, že to takto dopadlo,“ řekl Drahoš, jenž si je podle svých slov jistý, že nezapadl ani jeho hlas.

A co obavy Drahoše ohledně ovlivňování voleb? „Obava je namístě. Ale to není akce. Co jste jako konkrétně chtěl, prosím pěkně, docílit?“ opáčil vůči Drahošovi Horáček. „Chtěl jsem upozornit pana premiéra,“ řekl Drahoš. „A on to nevěděl?“ zareagoval Horáček. Drahoš se však nedal, s tím, že premiér mu přislíbil, že udělá vše pro to, aby se tato obava nenaplnila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…