Horáček v rádiu prozradil, co mu na jeho cestách říkají Zemanovi voliči. A takto by prý jednal se Sobotkou on

06.05.2017 17:55

Luboš Xaver Veselý přivítal v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 podnikatele, antropologa a kandidáta na prezidenta Michala Horáčka, který posluchačům předestřel svůj pohled na vládní krizi. Kdyby byl prezidentem on, prý by tlačil politiky do předčasných voleb.

Horáček v rádiu prozradil, co mu na jeho cestách říkají Zemanovi voliči. A takto by prý jednal se Sobotkou on
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na funkci prezidenta Michal Horáček zahájil sběr podpisů pod petiční archy na prezidentské volby

Jak se tak pohybuje mezi občany a sbírá podpisy pro svou prezidentskou kandidaturu, je si vědom toho, že se lidé hodně zajímají o aktuální vládní krizi. Kdyby byl prezidentem Horáček, prý by jednal jinak. Pokud by např. hovořil s premiérem, nikdy by se k němu neobracel zády, jak to udělal Miloš Zeman předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). 

„Já mám nějaké vychování, já mám dobrou rodinu, kde mě naučili, že když s někým mluvím, tak s ním mám mluvit tváří v tvář a neobracel se k němu zády,“ řekl jasně Horáček. Pokud by se jako prezident musel postavit k vládní krizi, postupoval by jinak, než prezident Zeman. Jak by to voliči poznali? Horáček by prý především ctil Ústavu ČR.   

Sobotkovo podání demise sice Horáčka překvapilo, ale překvapivé kroky v politice nejsou zakázány. Sobotka k tomuto nečekanému kroku sáhl poté, co seznal, že už nemůže sedět v koalici s Andrejem Babišem. Když se rozvádějí manželé, často soudci říkají, že k sobě cítí „nepřekonatelný odpor“. Právě takový „nepřekonatelný odpor“ dnes rozděluje Sobotku a Babiše. Prezident a zřejmě ani nikdo jiný jejich koaliční „manželství“ už nezachrání. V pozici hlavy státu by to Horáček respektoval.

V tuto chvíli se obává, že Poslanecká sněmovna bude paralyzována a pět a půl měsíce před volbami už prakticky nebude pracovat. „Kdybych byl prezident, tak bych politiky ponouknul k tomu, aby Sněmovnu sami rozpustili a uspíšili předčasné parlamentní volby, po kterých zase půjde pracovat. Každej tejden dobrej!“ prohlásil bez obalu Horáček. „Ať rozhodnou lidi, pak bychom se nemuseli spoléhat na hry politiků, ani na hry prezidentovy,“ dodal.

V druhé polovině debaty došlo také na nahrávky Andreje Babiše, které kolují po internetu. Horáček má na jedné straně za to, že musíme chránit soukromí jednotlivce. Narušení soukromí je podle Horáčka možné jen při podezření z terorismu, boji proti dětské pornografii, v boji proti drogám a tak podobně.

Při svých cestách po Čechách, Moravě a Slezsku také zjistil, že si občané přejí slušného prezidenta. „Oni mi říkají: Já jsem volil Zemana a možná ho budu volit znovu, ale to, jak někdy mluví, to je strašný, mě to tak mrzí, když to slyší moje dcera. Tak tohle mi říkají,“ uvedl Horáček. Prostě a krátce, lidé si přejí slušného prezidenta. A slušný prezident se pozná podle toho, že ctí Ústavu ČR.

„Lidi chtěj, aby ten prezident byl takovou kotvou. Ale to vám říkám teď a tady při rozhovoru, ale možná je ten Pražský hrad magickým místem, které lidi změní. Všichni tři prezidenti se změnili, když seděli na Hradě,“ řekl Horáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…