Hořící vozík, pak rachejtle. Po policii v Německu šli pěkně ostře. Kdo? Už i Němci to říkají

03.01.2020 20:07

Novoroční násilí, které se odehrálo mezi levicovými extremisty a policií v Lipsku, při němž byl 38letý policista vážně zraněn pyrotechnikou a musel po ztrátě vědomí podstoupit akutně operaci, má dohru i na německé politické scéně. Zatímco ministr vnitra Horst Seehofer násilí tvrdě odsoudil, levicová politička Juliane Nagelová z levicové strany Die Linke obvinila z násilí policisty, na které levicoví extremisté stříleli pyrotechniku a házeli zapálené předměty. Šéf německé policejní unie DPolG Rainer Wendt hovoří o podobnosti s terorismem. „Je správné a důležité bojovat proti krajně pravicovému extremismu všemi prostředky, to ovšem nesmí znamenat, že bychom měli přehlížet levici,“ řekl dále.

Hořící vozík, pak rachejtle. Po policii v Německu šli pěkně ostře. Kdo? Už i Němci to říkají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Německu, ilustrační foto

Anketa

Na svobodu slova už můžeme jen vzpomínat, říká předseda Senátu Kubera. Má pravdu?

88%
12%
hlasovalo: 19429 lidí
Násilí, které vypuklo mezi policisty a členy krajně levicové scény ve východoněmeckém městě Lipsko na silvestra, vyvolalo spoustu prudkých politických reakcí. „Tento akt ukazuje, že nelidské násilí pochází také z levicově extremistické scény,“ řekl ministr vnitra Horst Seehofer ve čtvrtek tiskové agentuře DPA. Doplnil, že pro silný stát je potřebné mít i silné policejní složky.

Primátor Lipska Burkhard Jung, který již v minulosti čelil kritice pravicových stran za to, že nedokázal zakročit proti levicovým extremistům, s tímto názorem souhlasil. „Nový rok, bohužel, nezačal ani trochu mírumilovně, naopak začal závažným násilím,“ řekl. „Moje myšlenky jsou se zraněným policistou a jeho rodinou. Přeji mu rychlé uzdravení,“ připojil

Napadeným policistou je 38letý muž, který musel být operován poté, co byl napaden v městské části Connewitz, která je známá svou levicovou scénou. Podle policejního prohlášení zveřejněného v ranních hodinách prvního dne začínajícího roku, se skupina lidí rozhodla napadnout policisty za pomoci hořícího nákupního vozíku. Na muže zákona poté pálili světlice. Po policejním zákroku bylo zatčeno celkem 10 osob. Policie jejich čin klasifikuje coby pokus o vraždu.

Ovšem ne všichni politici se napadených bezpečnostních složek zastali. Někteří levicoví politici obviňují policisty z toho, že násilí vyvolali. Juliane Nagelová ze socialistické levicové strany Die Linke obvinila policisty z toho, že dav lidí napadli, přičemž zranili několik lidí. Kritizovala též komunikaci policie směrem k informování o násilí. Přiznává však, že to neodůvodňuje násilí páchané levicovými extremisty.

Poslední německá statistika kriminality, zveřejněná v dubnu loňského roku, hovoří o 40% nárůstu útoků vůči policistům. Průměrně dochází až k 32 útokům na policisty denně. Za většinu útoků ovšem nejsou zodpovědní extremisté.

„Základní definicí terorismu je šíření strachu mezi obyvatelstvem prostřednictvím násilí, a přesně to se zde děje,“ připojil k případu Rainer Wendt, šéf německé policejní unie DPolG. Varoval, že je nutné být na pozoru, jelikož někdo může být při útocích zabit.

Oficiální německé statistiky naznačují, že v Německu je více pácháno násilí pravicovými extremisty. Krajně levicoví extremisté v Německu jsou odhadování na přibližně 9.000, pravicových má být něco přes 12 tisíc.

„Je správné a důležité bojovat proti krajně pravicovému extremismu všemi prostředky, to ovšem nesmí znamenat, že bychom měli přehlížet levici,“ doplňuje Wendt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…