Horko kolem daňového balíčku. ANO chce hlasovat ve středu, opozice hrozí Rychetským

01.11.2019 16:40

Hnutí ANO se nechalo slyšet, že by chtělo hlasovat o zvýšení některých daní ve středu před ukončením rozpravy. Jak však píše server Echo24.cz, opozice, pokud tento scénář nastane, to následně napadne u Ústavního soudu.

Horko kolem daňového balíčku. ANO chce hlasovat ve středu, opozice hrozí Rychetským
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Novinářům to potvrdil předseda KDU-ČSL Marek Výborný s tím, že zatím došlo k dohodě jeho strany, ODS, TOP 09 a STAN, diskuse pak bude vedena ještě s Piráty. Na toto konto následně promluvil vicepremiér Jan Hamáček, který uvedl, že ze strany opozice jde o zjevné obstrukce. Opozice podle něj zavrhla i diskusi po 14. hodině.

Výborný však trvá na tom, že opozičním poslancům nemůže být uzmuto právo, které mají poslanci z jednacího řádu. Návrh na stanovení termínu hlasování podle jeho slov byl schválen v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny. Návrh přinesl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Naposledy byla možnost stanovení termínu hlasování využita při schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb, kdy Ústavní soud tehdy uvedl, že to nevidí jako důvod ke zrušení zákona. Ústavní soud pronesl, že opozice měla tehdy dostatek prostoru své názory vyjádřit. 

Vláda předložila poslancům daňový balíček letos 13. června 2019, první čtení skončilo 10. července, druhé čtení pak 25. září. Třetí čtení začalo v pátek 18. října, kdy především opoziční poslanci předložili mnoho návrhů na změnu programu. K debatě o balíčku se poslanci dostali až po 13. hodině, Sněmovna ukončila jednání ve 14:00. Vládní strany pak vyvolaly mimořádnou schůzi, na níž se má balíček schvalovat spolu s vládním návrhem na zvýšení rodičovského příspěvku.

K řečnickému pultu se dnes postavil Kalousek. Rozsáhle citoval z evropské směrnice Solvency II, která stanovuje požadavky na kapitálovou přiměřenost pojišťoven. Kalousek v jeden okamžik poznamenal, že zatímco hovoří, vystřídali se v řízení schůze už čtyři předsedající. Do rozpravy se po poledni hlásily dvě desítky poslanců.

Právě nový způsob daňové uznatelnosti technických rezerv pojišťoven patří mezi nejvíce kritizované části daňového balíčku. Nově mají být daňově uznatelné pouze do výše směrnice Solvency II. Nelíbí se to například České asociaci pojišťoven, která již dříve poslance vyzvala, aby tuto změnu odmítli. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) argumentuje tím, že se snaží odstranit výjimku, kterou jiný sektor podnikání nemá.

Poslanci budou v závěrečném hlasování rozhodovat o pozměňovacích návrzích, které tuto část z balíčku vypouštějí, případně zužují nová pravidla pouze na neživotní pojištění. Celkem se k balíčku sešlo pět desítek návrhů včetně návrhu na zamítnutí.

Vládní daňový balíček především zvyšuje spotřební daně u lihu a tabákových výrobků. Vláda argumentuje tím, že vyšší ceny alkoholu a cigaret povedou k omezení spotřeby a doporučují to i mezinárodní organizace. To má ochránit občany před dopady užívání alkoholu a cigaret. Vína ani piva se návrh netýká. Podle opozice jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu.

Balíček také zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí z nynějších 1000 korun na 2000 korun. Ruší daňové osvobození plynu určeného pro vytápění v domovních kotelnách. Osvobození od energetické daně u plynu přímo pro domácnosti má zůstat zachováno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…