Hra s čísly. Bývalý šéf finanční správy nechápe, co to dnes kontroloři předvádějí

12.07.2017 19:14

Reflex.cz přinesl poutač na rozhovor s bývalým šéfem finanční správy Janem Žežulkou. Podle něj si aktuálně finanční správa hraje s čísly a prověřují se úplně všichni.

Hra s čísly. Bývalý šéf finanční správy nechápe, co to dnes kontroloři předvádějí
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Finanční správa podle Žežulky není všemocná. „Spousta lidí si myslí, že finanční úřad ví úplně všechno. Ono to tak ale úplně není,“ řekl Žežulka v rozhovoru pro Reflex. „Úřad vidí daňové přiznání, vidí na něm spoustu čísel, ale nemusí mít představu o tom, co se za nimi skrývá. Stejně tak existuje seznam emitentů dluhopisů, ale finanční správa neví, zda se dluhopisy vůbec prodaly, a pokud ano, neví, zda úroky z dluhopisů byly uplatněny v nákladech. To může vidět až teď s odstupem,“ sdělil na otázku Reflexu ve věci korunových dluhopisů.

„Je to všechno hra s čísly. Ministerstvu a možná trochu i finanční správě vyčítám umění prezentovat ohnutá čísla. Různě si s nimi hrajou, a když nevidíte podstatu problému, může se vám zdát, že svět je růžový a nemocní se uzdravují,“ sdělil Žežulka Reflexu. Podle Žežulky typickým příkladem toho je zpráva finanční správy pro finanční výbor sněmovny. Ta podle něj měla říct, „kolik úkonů vůči emitentům jednokorunových dluhopisů dělá“. Uvedeno podle něj bylo přes tisíc úkonů. „To jsou ohromující čísla. Jenom už nikdo neřekl, že se kontroly netýkají jednokorunových dluhopisů. V letech 2012 a 2013 nebylo ještě co kontrolovat. Šlo o kontroly, které směřovaly spíš k DPH než k dani z příjmů. A DPH s korunovými dluhopisy nemá nic společného. Takže se trošku ohnulo číslo, aby finanční správa uspokojila poptávku po číslech a obhájila svou činnost. Ve finále to bylo ale jinak,“ sdělil Reflexu.

Podle Žežulky se nyní ze strany finančního úřadu „prověřují úplně všichni“. „To ale podle mě není úplně v souladu se zákonem, protože místní šetření a zjišťování informací vede správce daně i u firem, které sice emitovaly jednokorunové dluhopisy, ale neprodaly je, proto ani nevznikl náklad, který by ovlivnil základ daně. Takže nevím, co tam tedy finanční správa kontroluje,“ sdělil Žežulka Reflextu. Podle Žežulky to „vzali zeširoka, zbytečně“.  

Žežulka se pro Reflex vyjádřil i k převodu firem mezi Andrejem Babišem a Agrofertem. „Jestli byl převod účelový, sloužil jen k získání osvobozeného příjmu, a to za cenu neobvyklou na trhu, pak samozřejmě,“ sdělil Reflexu. „Obecně je problematika převodních cen mezi spojenými osobami něco, co správce daně řešit umí, řeší a má řešit,“ dodal.

Během rozhovoru pro Reflex došlo i na Babišovo Čapí hnízdo. Reflex v otázce Žežulkovi naznačuje, že farma údajně vznikla jen na oko s cílem získat dotaci. „Čapí hnízdo je trochu jiný případ. Finanční úřad zahajuje v 90 procentech případů kontrolu na podnět poskytovatele dotace. Jestli on necítil problém, tak finančák žádné šetření nezahájil. U jednokorunových dluhopisů se Martin Janeček v rozpočtovém výboru vyjádřil šalamounsky – neřekl přímo, že to nemůže kontrolovat, ale že emise takových dluhopisů nespadá do jeho kompetence. Emisi skutečně kontrolovat nemůže, ale daňové důsledky těchto dluhopisů finanční správa kontrolovat může a musí. A má na to i potřebné nástroje. Kdyby v určitém okamžiku někdo řekl rozpočtovému výboru: ‚Vážení páni poslanci, váš podnět je zajímavý, má daňové důsledky a my jako finanční správa vám děkujeme za podnět ke kontrole,‘ tak nejsme svědky toho, co se teď děje,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…