Hradec Králové: Artkino jako záminka drsného politického boje?

04.09.2011 18:05

Kauza, až nápadně podobná těm, co se odehrávají i v jiných velkých městech, nedávno vybublala v Hradci Králové. Zdejší Artkino Centrál se zadlužilo v době, kdy mu šéfoval nynější náměstek primátora Leoš Kučera. Ze zamotané kauzy ale není zřejmé, zda jde skutečně o špatné hospodaření kina, které se jinak těší skvělé pověsti, nebo spíše o zákulisní válku politických soupeřů.

Hradec Králové: Artkino jako záminka drsného politického boje?

Logicky jsme se proto obrátili na hlavního „podezřelého", tedy náměstka Leoše Kučeru (Doma v Hradci). Zajímalo nás, co si o obvinění, že nadělal dluhy, myslí: „Hodí se to mým protivníkům, někteří nepokrytě mluví, jak mě dostanou a zničí."

ParlamentnímListům.cz pak vysvětlil, o co jde: „Artkino Centrál, provozované občanským sdružením Pro-Centrál, jsem před osmi lety spoluzakládal náhradou za neprosperující městskou organizaci Filmcentrum. Jako většina neziskových projektů se bohužel potýká již od svého začátku s problémy s financováním a to je příčina všeho."

Evropské kino roku

Patrně nikdo si nedovolí zpochybnit úspěchy, jakých kino Centrál dosáhlo. Nový provozovatel změnil interiér, technické parametry, program i celkovou atmosféru. Sál je nyní vybaven nejmodernější projekční technikou na trhu. Na tom se velkou podporou podílelo město a Státní fond kinematografie. Centrál se stal nejen Evropským kinem roku 2008, ale je dlouhodobě třetím nejnavštěvovanějším klasickým kinem v České republice. 

K HRADCI KRÁLOVÉ:


Před ním skončila jen kina Světozor a Lucerna v Praze, v průměrné návštěvnosti na projekci předčí i většinu českých multikin. 

Původní Filmcentrum přitom bylo dotováno městem zhruba ve výši 2,4 milionu korun, Centrál nyní dostává od města ročně 650 tisíc obligatorního grantu na provoz  a cca 40 tisíc z grantů na malé akce. To je zhruba 10 - 15 procent provozního rozpočtu. Další zdrojem příjmů je podpora Europa Cinemas za uvádění evropských filmů, cca ve výši 400 tisíc korun ročně.  

Rub a líc

Úspěchy jsou lícem, dluhy rubem celé kauzy. Náměstek Kučera nám proto vysvětlil, jak vlastně vznikly: „Od začátku působení v tomto kině před sebou valíme provozní dluh z investic, který se nám nyní nabalil. Z ročních výstupů a výročních zpráv, které jsou samozřejmě k dispozici, lze

dohledat hospodářské výsledky a tedy i ztráty z minulých let. Dostávají je pravidelně i radní a zastupitelé. V koncipování žádostí o víceleté financování jsme byli sice vyzýváni k vyčíslení růstu nákladů, ale bohužel se nikdy tyto údaje neprotnuly s konečným příspěvkem. Nepříznivý začátek roku 2011 (jen za první čtvrtletí se česká kina propadla o 1,2 milionu diváků a cca 40 procent na tržbách) se nepříjemně projevil i v Centrálu.



Rozdíl mezi tržbami kino přivedl do existenčních trablů.  Ubyly i pronájmy nebo reklama, firmy hodně šetří. Zavedli jsme ještě přísnější opatření a snažili se se všemi věřiteli nastavit splátkové kalendáře tak, abychom přežili do podzimu, kdy nastává lepší období roku v návštěvnosti. Požádali jsme o pomoc i odborníky z oblasti krizového řízení firem, kteří nám sdělili, jak musíme postupovat dál, abychom přežili a město požádali. Bez další podpory města se ale neobejdeme. "

Jak dopadne audit?

Náměstek je přesvědčen, že stejně postupují všichni, kdo ve městě něco dělají: „Když vypadne sponzor hokejovému klubu, přijde žádost na město, žádají fotbalisté, sociální organizace, atd. Zatímco ale fotbalový, či hokejový klub jsou v majetku města a podobný postup je běžný, jinak se hodnotí, když žádá občanské sdružení bez účasti města."

Kučera sám požádal o provedení kompletního auditu, aby vyvrátil různé spekulace. Zajímalo nás proto, jak kontrola dopadla. Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK) nám stručně odpověděl: „V současné době je v kině vnitřní audit. Výsledky šetření předpokládám koncem prvního nebo druhého týdne v září."

Sdílnější byl náměstek pro oblast majetku Martin Soukup (ODS): „K dnešnímu dni je výše závazků občanského sdružení Pro- Centrál pouhou spekulací. Nicméně pokud jsme obdrželi informace z různých zdrojů (od městských organizací a privátních podnikatelských subjektů), pověřili jsme oddělení vnitřní kontroly a auditu k provedení kontroly účetnictví v této organizaci. Až podle výsledků stanovíme další postup v této věci. Zatím je problém v tom, že pan náměstek Kučera je stále členem občanského sdružení, které dostává dotace od města a zároveň je dlužníkem města. Na druhou stranu vždy při hlasování střet zájmu ohlásil a ve věci nehlasoval."

„Až do ukončení auditu se kauzou Artkina Centrál Rada města ani Zastupitelstvo města Hradec Králové nebude zabývat. Já osobně považuji kino Centrál, a jeho dosavadní činnost za rodinné stříbro a věřím, že zmizelá částka bude jen bublinou okurkové sezóny masmédií," řekl pro ParlamentniListy.cz náměstek primátora Josef Krofta.

Odkud vane vítr?

I když artkino dělá novopečenému náměstkovi vrásky, katapultovalo jej do politiky: „Lidé mě znali a dali mi hlasy. Spolu s kolegyní Annou Maclovou, šéfkou oblastní charity, jsme se dostali do zastupitelstva a povolební vyjednávání nás přivedla do sice křehké, ale z našeho pohledu rozumnější pravostředové koalice."

Kučera a Maclová bodovali za hnutí Doma v Hradci a vytvořili koalici s Hradeckým demokratickým klubem, z něhož vzešel i současný primátor MUDr. Zdeněk Fink, ODS, Volbou pro město a TOP 09. 



Právě tato koalice je mnohým trnem v oku a Kučera vysvětluje proč: „Po našem nástupu na radnici se pomalu začaly objevovat hříchy minulého vedení - kritizovaná mnohaletá smlouva na parkování ve městě, nestandardní dohoda o výstavbě mateřské školy v Podzámčí bez výběrového řízení, smlouva na pronájem zimního stadionu firmě ABD, předražený parkovací dům, či neodevzdané nebo třeba odfláknuté, draze zaplacené projekty na zateplení a výměnu oken ve školách. Některé tyto kauzy šetří nyní i policie a to zcela bez našeho podnětu," uvedl Kučera pro ParlamentniListy.cz

Nutnost provést audity tedy byla nutná nejen v kině Centrál. Jejich výsledky prý nejsou pro řadu lidí, z nichž část v politice ve městě stále působí, nikterak příjemné. Možná odtud vane vítr.

„Na názor na kauzu „zmizelých milionů z Centrálu" se můžete zeptat třeba mého předchůdce  Martina Soukupa, nyní také náměstka primátora, který na radnici zůstal jako jediný za ODS, pana Pavla Staňka, poslance a nyní patrně dosluhujícího šéfa oblastní rady ODS, pana Josefa Malíře, bývalého náměstka za Volbu pro město, pana Borise Hermana z ODS, který odešel z radnice zhruba před rokem a půl o jedné z afér," uzavřel Kučera.

ParlamentniListy.cz navíc zjistily, že poté, co náměstek Kučera poskytnul redakci své odpovědi, bylo svoláno tajné setkání čelních představitelů města. To by se mělo uskutečnit v neděli a tamní politici by měli řešit právě vyznění tohoto článku.

Leoš Kučera na schůzku pozván nebyl.

Odjinud:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…