Hradecko-pardubická aglomerace má zpoždění v čerpání EU dotací

18.09.2019 12:12

Hradecko-pardubická aglomerace má mírné zpoždění v čerpání evropských dotací. Projekty zdržují například častá odvolání firem, které pak posuzuje antimonopolní úřad. Novinářům to řekl pardubický primátor Martin Charvát (ANO). Aglomerace může do roku 2023 získat až 4,8 miliardy korun. Do října má vyčerpat necelých 42 procent alokovaných peněz, zatím plán neplní o necelá čtyři procenta.

Hradecko-pardubická aglomerace má zpoždění v čerpání EU dotací
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Program integrovaných územních investic začal se zpožděním, proto nejsme schopní naplnit dílčí termíny a máme mírný skluz. Ale máme před sebou tři roky a věřím, že se vše podaří v cílovém roce 2023 zdárně dokončit,“ řekl Charvát.

Aby město bylo efektivnější v čerpání dotací, zřídilo nové oddělení a přijalo nové zaměstnance, kteří se věnují jen evropským projektům. Zpoždění má například projekt nového odbavovacího systému pro MHD, dopravní podnik vybírá firmu tři roky. Neúspěšní žadatelé se odvolávají k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kvůli tomu investice ještě nezačala. Hrozí tak, že dotaci podnik nezíská.

„Věřím, že hlavní velké projekty budou realizovány. Stavíme cyklostezky, opravujeme školy. Do konce roku bychom měli mít projekty na Památník Zámeček a Polytechnické centrální dílny, což jsou pro město klíčové stavby,“ řekl Charvát.

Do konce října 2023 má aglomerace, kterou zastupují města, kraj i různé organizace, vyčerpat 100 procent dotací. V říjnu příštího roku má podíl získaných dotací dosáhnut přes 55 procent, v následujícím roce pak 70 procent. V roce 2022 aglomerace má povinnost plnit plán z téměř 85 procent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …