Hradním adeptům se krátí čas na sběr podpisů. Pak je ověří počítač

04.10.2012 20:45

Prezidentským kandidátům se pomalu blíží datum pro odevzdání přihlášek do přímé volby. Pro některé to znamená horečnou aktivitu do poslední chvíle, aby stihli sesbírat požadovaný počet podpisů občanů. Z nich bude následně náhodně vybráno několik tisíc, které budou počítačem prověřeny.

Hradním adeptům se krátí čas na sběr podpisů. Pak je ověří počítač
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Věrohodnost podpisů pod archy prezidentských kandidátů bude podle kontrolována počítačem. Ten však nebude ověřovat všechna jména sympatizantů, ale provede náhodný výběr. Vybraní lidé budou ztotožňováni se základním registrem, nebo s evidencí obyvatel.

Do 6. listopadu musí zájemci o úřad hlavy státu podat přihlášky. Pro adepty, kteří chtějí být nominováni na základě podpisů občanů, tak nastává první „horká“ fáze kampaně, ve které se musí dostat na 50 000 podpisů.

Podpisové archy musí být odevzdány společně s přihláškou. Ministerstvo vnitra ve spolupráci s najatou firmou následně zkontroluje dodržení podmínek pro kandidaturu. Z padesáti tisíc podpisů bude náhodně vybráno 8 500 a ty budou následně ověřeny. V případě chyby u více než tří procent prověřovaných bude vybráno dalších 8500.

Splnění zákonné podmínky padesáti tisíc podpisů od občanů již oznámili Miloš Zeman, Jan Fischer, Jana Bobošíková a Zuzana Roithová. V dohledné budoucnosti podle České televize nejspíš oznámí splnění limitu Vladimír Dlouhý. Do konce měsíce by prý mohl potřebný počet posbírat Vladimír Franz. Někteří další kandidáti však mají pouhých pár tisícovek jmen.

První kolo prezidentské volby se předseda Senátu Milan Štěch rozhodl vypsat na 11. a 12. ledna 2013. Pravděpodobné druhé kolo se dvěma nejúspěšnějšími kandidáty se bude konat o dva týdny později.     



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…