Hřib má problém. Ukradl prý gayům festival

05.08.2021 20:20

„Zdeněk Hřib s Hankou Třeštíkovou onanují nad vyvěšováním vlajky a řeší to jako jedno z nejdůležitějších témat pražského života, takže z undergroundového hnutí se stala pěkně zadotovaná establishmentová předváděčka,“ míní o festivalu Prague Pride, který měl být věnovaný lesbám, gayům, bisexuálům, translidem a dalším sexuálním menšinám (LGBT+), šéfredaktor webu Expres.cz Petr Konečný s editorkou Barborou Koukalovou. Upozorňují, že se „Zdeněk Hřib snaží být co největší gay ze všech gayů“ a skuteční gayové už na akci, ze které se stala jeho předváděčka, nemají nejmenší potřebu chodit.

Hřib má problém. Ukradl prý gayům festival
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí
Koukalová s Konečným míní, že se o „ukradnutí“ festivalu lidem z LGBT+ komunity postaral pražský primátor tím, že více než akci pro lidi s odlišnou sexuální orientací Prague Pride začíná připomínat Hřibovu předvolební kampaň. „Skutečnost je taková, že to je festival Zdeňka Hřiba a focení se s vlajkou, protože ve fotobance je na osmdesát snímků primátora, jak jde po duhovém koberci nebo jak s pomocí Hany Třeštíkové nasazuje vlajku, ale asi jen dvacet fotek lidí, kteří na Prague Pride přišli,“ poukazují autoři.

Podotýkají též, že „cool“ nikdy nebude ani festival, který je placený z městské kasy. Velmi velké rozpaky totiž způsobují příspěvky pražského magistrátu akci, minulý rok šlo o milion korun, letos pak o dotaci 650 000 korun. Pořadatelé mimo jiné na svých stránkách ukazují množství partnerů a přispěvatelů, z nichž kromě příspěvků od Evropské unie a Prahy uvádějí mezi významnými partnery i například Ministerstvo práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Akce je též podle stránek festivalu „realizována za finanční podpory Úřadu vlády České republiky“.

Právě tyto obavy mimochodem kritizují i mnozí členové LGBT+ komunity a vznikají kvůli tomu nové akce pro zástupce sexuálních menšin, které se chtějí od podle nich „komerčního“ festivalu vymanit.

Dříve měla podle Koukalové a Konečného akce smysl, jelikož šlo o „protestní pochod hrdosti“, tedy jakousi akci, která jakousi antisystémovou cestou upozorňovala na příkoří lidí s jinou než většinovou sexuální orientací, nyní jde ale jen o „státem dotovaný karneval“, který podle nich „město mohutně podporuje a kromě záštity nad ním převzalo naprostou kontrolu“.

„Zdeněk Hřib s Hankou Třeštíkovou onanují nad vyvěšováním vlajky a řeší to jako jedno z nejdůležitějších témat pražského života, takže z undergroundového hnutí se stala pěkně zadotovaná establishmentová předváděčka,“ zní od autorů komentáře k nynějšímu stavu Prague Pride.

Došlo tak prý k ukradnutí celé akce pražským primátorem, který se měl pasovat do role „největšího gaye ze všech gayů“, čímž ovšem odpoutal pozornost od lidí, pro které byl původně festival určený. „Většina už zase spolkla tu menšinu a hlavní tváří festivalu pro homosexuální komunitu je heterosexuální primátor z maskulinní strany, kde abyste gaye a ženu pohledali. Celá akce navíc postrádá osobnosti z řady gay komunity, a to celkem dlouhou dobu, není vám to někomu už konečně divné? Kde jsou všechna ta čtyřprocentní slavná jména, kterých tu opravdu nemáme málo? Proč je tam jenom to město a parta bílých heteráků?“ píší autoři serveru Expres.cz.

Upozorňují, že se s lidmi z LGBT+ komunity setkávají mezi přáteli či v rodině, když se jich však zeptají, zdali by šli na Prague Pride, neskrývají znechucení. „Máme gaye v rodině a mezi přáteli a často se jich na tuhle parádu ptáme, jestli tam jdou, a stejně jako každý rok zní jejich odpověď: Ne, fuj, proč jako,“ má zaznít.

„Oni nechtějí být menšinou a ani se tak necítí, cítí se být kamarády, příbuznými a kolegy v práci, nikoliv nějakými chudáky, co za ně my musíme vyvěšovat vlajky, a tím snižujeme jejich identitu,“ upozorňuje Koukalová s Konečným.

Z akce, která dřív byla pro zúčastněné i určitým ukázáním odvahy vyjít se svou orientací ven, se prý dnes stal festival, jehož „králem je někdo, kdo vypadá, že má sex v bílých ponožkách a během misionářské polohy nezmuchlá ani prostěradlo“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…