Hromadná nehoda na dálnici. Tepenné krvácení... Prouza velmi drsným přirovnáním varoval vládu

31.03.2020 15:39

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR, tvrdí, že vláda Andreje Babiše (ANO) těžce podceňuje ekonomickou katastrofu, do které jsme se vřítili plnou rychlostí. Prouzovi to připomíná hromadnou nehodu na dálnici, kde teče krev proudem.

Hromadná nehoda na dálnici. Tepenné krvácení... Prouza velmi drsným přirovnáním varoval vládu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

„To, co nás i celou Evropu potkalo, se dá přirovnat k hromadné havárii na dálnici s těžkými následky. V takové situaci by měl být postup jasný – okamžitě řešit nejtěžší případy, zastavit tepenné krvácení, zbytek řešit později. Česká vláda místo záchrany životů řeší budoucí rekonvalescenci zraněných a na zástavu tepenného krvácení českých firem nabízí jen náplast,“ zlobil se Prouza v rozhovoru pro Deník.cz.

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí
Zmražení ekonomiky kvůli pandemii koronaviru je podle Prouzy opravdu tvrdou ranou pro celou řadu podnikatelů. Vláda se podle prezidenta chlubí tím, že jim poskytne bezúročné půjčky, jenže ty si podle Prouzy vezme jen ten podnikatel, který předpokládá, že jeho firma má šanci přežít.

„Navíc ty peníze přijdou kdovíkdy. Místo půjček firmy v nejpostiženějších sektorech, jako jsou restaurace, hotely, ze dne na den zavřené obchody nebo výrobci autodílů, na kterých stojí velká část české ekonomiky, potřebovaly, aby stát jednoduše řekl: všechny volné peníze dejte svým zaměstnancům, aby si udrželi práci,“ zdůraznil Prouza.

Stát by měl tedy říci, že placení daní a dalších odvodů dočasně buď odpustí nebo alespoň posečká s jejich placením. Pokud se vláda chlubí tím, že podnikatelům pošle 80 procent peněz na mzdy zaměstnanců, jenže zároveň zaměstnavatele donutí platit za své zaměstnance odvody i v této těžké situaci, takže nemalou část prostředků, které majitel firmy dostane, musí obratem poslat státu zpět. Když Prouza tuhle konstrukci viděl poprvé, byl prý v šoku z toho, jak vláda sice o pomoci podnikatelům mluví, ale v praxi jim nepomáhá zdaleka tolik, jak se chlubí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…