Hrozí lití vakcín do kanálu. Doktoři je zachraňují

01.09.2021 9:51

Očkování v České republice pokračuje. Plně dokončené očkování už má 5,7 milionu občanů. Experti však upozorňují, že k dosažení kolektivní imunity to ještě nestačí a v očkování je třeba pokračovat. Jenže chuť lidí nechat se očkovat postupně klesá a doktoři hledají cesty, jak zachránit vakcíny před litím do kanálu, když zároveň vědí, že aplikovat někomu prošlou vakcínu je nemyslitelné.

Hrozí lití vakcín do kanálu. Doktoři je zachraňují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení očkovacího autobusu hlavního města Prahy před budovou magistrátu

V České republice už má ukončeno očkování na 5,7 milionu lidí. Někdo byl očkován vakcínami Pfizer, jiný dvěma dávkami vakcíny Moderna, další lidé jednodávkovou vakcínou Jensen nebo vakcínou AstraZeneca.

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí

Ale jako u všech medikamentů, i u vakcín proti nemoci covid-19 platí, že nevydrží věčně. Pokud se je nepodaří naočkovat do určitého dne, nezbude, než je vyhodit.

Podle informací Lidových novin teď lékaři hledají cestu, jak se tomu vyhnout. V Česku je vakcín stále dostatek, jenže klesá zájem o očkování. Lékaři proto nabízejí k aplikaci volné vakcíny na webu Ockovani.opendatalab.cz. Lékaři zde hlásí, kolik mají volných vakcín a zájemci o očkování mohou často ještě týž den dorazit do příslušné ordinace a mohou se nechat naočkovat.

A tento systém zjevně funguje obstojně.

„Díky webu se nám ozvala spousta lidí a vakcíny už mám všechny pryč,“ řekla listu praktická lékařka Michaela Laštovičková z Prahy. Na stránkách naposledy inzerovala 30 dávek vakcíny Janssen od výrobce Johnson & Johnson. Pozitivní zkušenosti s tímto systémem využití vakcín mají lékaři i v dalších částech republiky.

I tak ale bylo nutné některé vakcíny vyhodit.

„Modernu jsme dostali 28. července a do měsíce ji bylo nutné vyočkovat. Najednou nám přišlo několik sad dávek. Museli jsme oslovit pacienty, zjistit zájem a objednat je. Na logistiku to bylo značně složité, do toho ještě dovolené a prázdniny, ne každý mohl. Snažili jsme se všechny dávky udat, ale některým zkrátka prošla expirační doba a musely se vyhodit,“ uvedla zdravotní sestra Šárka Klímová.

Modernu je třeba využít do 30 dní po rozmrazení, Jensen do 90 dní. Problém je prý navíc v tom, že když si lékaři objednávají vakcíny od společnosti Moderna, musí objednat minimálně 50 dávek, pro které pak není snadné najít konečné příjemce.

A zatímco na jedné straně nezbývá, než některé vakcíny vyhazovat, na straně druhé se uvažuje o využití dalších vakcín pro třetí posilující dávku. Ukazuje se totiž, že účinnost vakcín v čase klesá a po přibližně 8 měsících je vhodné lidem poskytnout třetí dávku.

Tomáš Sazima, tiskový mluvčí Pfizeru v Česku, pro deník Právo poznamenal, že podle dosud prováděných studií může třetí dávka vakcíny posílit ochranu člověka až desetkrát.

„První údaje o užití třetí dávky ukazují, že posilovací dávka podaná nejméně 6 měsíců po aplikaci druhé dávky, vede k vysokým neutralizačním titrům,“ uvedl mluvčí s tím, že hovoří o zabránění vzniku viru. „A to pětkrát až desetkrát vyšším než po aplikaci prvních dvou dávek,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…