Hrozí šikana nakažených? Vláda se bojí informovat starosty

29.03.2020 10:12

Mají starostové vědět o tom, kdo má v jejich obci koronavirus? Toť otázka. Obyvatelé se o tento údaj zajímají, vláda se však obává, že bude docházet k šikaně nakažených. Píše to server iRozhlas.cz.

Hrozí šikana nakažených? Vláda se bojí informovat starosty
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Se stigmatizací nemocných mají zkušenost například v jihočeských Lhenicích. Zvěsti o jednom nakaženém se vesnicí šířily ještě předtím, než se oficiálně vyjádřila krajská hygiena. Nakažený, jenž pracoval v Německu, se následně k nákaze sám přiznal na webu.

„Velmi mě mrzí, když v rozhovoru lidí – a teď mluvím velmi obecně – slyším, jak lidé tohoto našeho spoluobčana za to, že má koronavirus, odsuzují. A ve svých projevech jsou často nevybíraví a agresivní,“ poznamenala pro server Aktuálně.cz lhenická starostka Marie Kabátová. Ona sama nepodporuje to, aby starostové byli o počtu nakažených informováni. Obdobného názoru je i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, jenž se domnívá, že taková informace by vedla k šíření paniky nebo k hromadnému pátrání po identitě pacientů. 

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl s nimi však nesouhlasí. Podle něj by starostové přehled o nakažených mít měli. Ministerstvo zdravotnictví však svým hygienickým stanicím nařídilo, aby informovaly pouze o stavech na okresní úrovni.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…