Hudeček se podle bulváru při odchodu z TOP 09 rozbrečel. A tohle mu na odchod vzkázal Kalousek

17.10.2014 7:37

Dva čelní představitelé TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek poskytli v pátek rozhovor „Babišovým“ médiím, kde znovu objasňovali dění uvnitř strany. Prostor dostal i Patrik Nacher, trojka na pražské kandidátní listině hnutí ANO, který se ostře vymezil vůči výpadům místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Vše pak rozsekl bulvární deník Blesk.

Hudeček se podle bulváru při odchodu z TOP 09 rozbrečel. A tohle mu na odchod vzkázal Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Lidové noviny pojmenoval důvody, které stojí za neuspokojivým volebním výsledkem strany. TOP 09 se podle něj nepovedla zejména kampaň. Tu strana postavila především na kritice lídra hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše, když zdůrazňovala jeho styky s komunistickou tajnou policií a burcovala voliče proti „estébákům a fízlům“. „Bylo to mimo. Lidi to nezajímá. Je to všechno dávno,“ posteskl si Schwarzenberg.

Vyjádřil se i k tématu, které ve straně rezonuje v současné době možná více než neuspokojivé volební výsledky – rezignaci dosavadního primátora Tomáše Hudečka a šéfa pražské buňky TOP 09 Jiřího Vávry na členství ve straně. Medializace jejich nevraživosti se údajně přestala zamlouvat členům v ostatních regionech a chtěli po předsedovi strany ráznou reakci. „Ten tlak byl šílený, telefonáty, maily se množily. Ve všech regionech si stěžovali, co je to v Praze za anarchii, tudíž bylo nutné zakročit,“ popsal Schwarzenberg, co ho vedlo k rozhodnutí vyzvat Hudečka k rezignaci.

Hudeček není dospělý 

Ke sporům v pražské organizaci TOP 09 se v rozhovoru pro MF Dnes vrátil i první místopředseda strany Miroslav Kalousek. Podle něj nebyli Hudeček ani Vávra schopni zvládnout své ego a svoji vzájemnou nevraživost řešit jinak než, že se osočovali v médiích. Předseda Karel Schwarzenberg prý přitom vkládal do Tomáše Hudečka velké naděje a věřil, že se brzy dokáže stát dospělým. Když ale po volbách zjistil, že dospělý není, doporučil mu, aby stranu opustil. Kalousek zdůraznil, že Karel Schwarzenberg jako předseda strany z nastalé situace vyvodil osobní zodpovědnost, rezignovat na svůj post ale nehodlá. Přes svůj pokročilý věk bude zřejmě kandidovat do čela strany i příští rok.

Následně se rozhovor stočil k volebním výsledkům strany. TOP 09 si v komunálních volbách značně pohoršila, když přišla o zhruba polovinu mandátů v zastupitelstvech. Někteří politologové za klesající podporou TOP 09 vidí hnutí ANO, které prý „odsává“ topce voliče. Kalousek sice tuto skutečnost částečně připouští, nicméně za skutečného ideového soupeře považuje sociální demokracii. „ANO je nepřítel, který přichází likvidovat demokratické hřiště,“ tvrdí.

Kalousek nás kritizuje a sám se schovává za Schwarzenberga, asi si dal o panáka navíc 

Kritika místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, jenž soustavně kritizuje hnutí ANO, popudila Patrika Nachera, trojku na kandidátce hnutí ANO pro Prahu. Na Kalouskovo tvrzení, že jeho strana se bude snažit v Praze vytvořit koalici demokratických stran proti ANO, má Nacher pádnou odpověď: „Andrej Babiš jde s kůží na trh a je hlavní tváří hnutí. Kalousek je zalezlým místopředsedou, který před sebe vystrčil Karla Schwarzenberga. Ve skutečnosti ale celou stranu šíbuje Kalousek. Asi si dal o panáka navíc a od soboty pod tíhou volebního zklamání promítá do Babiše sebe sama,“ uvedl Nacher pro Lidové noviny.

Dění v pražské TOP 09 se věnuje i páteční Blesk. Bulvární deník píše, že Tomáš Hudeček nepočítal s tím, že vedení strany přijme jeho rezignaci, a když se tak skutečně stalo, neunesl to a údajně se rozplakal. Sám Hudeček zjištění bulvárního deníku neokomentoval, Blesku nezvedl telefon. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…