Hulváti a demagogové celého světa se teď budou cítit na koni. Novinář Macháček, známý z Krausovy říjnové show, rozebíral na ČT americké volby

09.11.2016 19:41

Hostem středečního Interview ČT24 byl předseda Institutu pro politiku a společnost, založeného hnutím ANO Andreje Babiše, novinář Lidových novin Jan Macháček. Vyjádřil se k americkým volbám, v nichž – navzdory tlaku různých médií – zvítězil republikánský prezidentský kandidát Donald Trump. Tento muž se prý jako prezident může chovat normálněji než v kampani, ale Evropě hrozí, že Trumpovo vítězství povzbudí zdejší „hulváty“.

Hulváti a demagogové celého světa se teď budou cítit na koni. Novinář Macháček, známý z Krausovy říjnové show, rozebíral na ČT americké volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Břevnovském klášteře proběhla konference Komunismus včera a dnes

„Já bych si troufnul ho odhadnout jako člověka, který vcelku cynicky dokáže říct během kampaně cokoli, včetně urážek a útoků, aby vyhrál, ale v momentě, kdy vyhrál, tak má osobnostně i intelektuálně na to, aby se choval normálněji. Má také tým poradců, kteří mu v tom pomohou. Bude mu pomáhat, že bude mít za sebou většinu v Kongresu. Kdyby jí neměl, tak bude možná víc sklouzávat k té své výbušné povaze,“ soudí Macháček. Trump je velmi temperamentní muž a pokud se mu bude dařit, tak by mohla být většina věcí v pořádku. Otázkou je, co se stane, až se Trump dostane pod tlak.  

Pokud jde o často zmiňované vztahy s Ruskem, bude záležet na tom, zda spolu budou vycházet dva prezidenti, kteří nebudou chtít svému protějšku ustoupit.

Další věc je, do jaké míry bude chtít plnit svoje předvolební sliby, protože některé mohou být nebezpečné pro svět. „Pro Evropu je nejnebezpečnější, že se spojí skupina hulvátů a demagogů, ... kteří se mohou cítit na koni. Pokud byl v Americe jako kolébce demokracie zvolen člověk, který se nebál říct skoro cokoliv, tak oni se mohou pokusit o totéž,“ varoval Macháček. Čekají nás volby v Rakousku, i ve Francii, v nichž se mohou výsledky amerických voleb určitým způsobem projevit.

Jan Macháček vystoupil i mezi osobnostmi přejícímí národu k 28. říjnu v Show Jana Krause

Ale pozor, když se sejdou dva hulváti, ještě to neznamená, že se z nich stanou přátelé. „Když se někdo chová jako hulvát, tak to ještě nezakládá nějaký základ pro přátelství. To, že se dva lidé chovají jako hulváti, z nich ještě nemusí udělat spojence,“ doplnil.  

Někdy se také mluví o tom, že je Donald Trump podobný českému prezidentovi Miloši Zemanovi. V předvolební kampani na tom mohlo něco být, ale mezi Trumpem a Milošem Zeman je prý jeden rozdíl. Zeman dělá konfrontační politiku neustále, od své předvolební kampaně s ní ještě neskončil. A Macháček si neumí představit, že by něco podobného dělal i americký prezident. Trump bude zřejmě  smířlivější.

Chybu udělala média, demokraté i Clintonová

Chybu udělali novináři, kteří se rozhodli zapojit se do politického boje, místo toho, aby jen informovali. „Mainstreamová média působila kontraproduktivně, lidé už měli pocit, že je to příliš velká propaganda,“ doplnil. Příště by se možná měla chovat jinak.

Sebereflexí musí projít i demokraté, kteří by se prý příště neměli pokoušet vychovávat občany. Místo toho by měli demokraté lidem naslouchat. Ukázalo se také, že Hillary Clintonová nebyla příliš vhodnou kandidátkou „Mluvila koženě a často jen s pomocí čtecího zařízení. Američané a Američanky si asi nepřejí žádné rodinné klany. Zkrátka chtějí změnu,“ konstatoval host.

Vítězství Trumpa nás může bolet

Některé změny, které Trump plánuje, pro nás rozhodně nemusí být příjemné, zvláště pokud jde o spolupráci v rámci NATO. Pokud nebudeme platit to, co máme, může se od nás Trump odvrátit. My jsme se zavázali platit 2 procenta HDP na obranu a sliby se mají plnit. „Ale může nás to i bolet,“ varoval.

Lze navíc čekat, že pod stůl spadne euroatlantická obchodní dohoda TTIP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…