Hurikán rasista. Trefil se tam, kde žijí černoši. Ano, to skutečně zaznělo

28.08.2020 18:07

Hurikán Laura devastuje oblast Mexického zálivu, čímž zvýrazňuje environmentální nerovnost. Jak píše server DeníkReferendum.cz, úniky ze zasažených průmyslových komplexů zhoršily již tak zdevastované životní prostředí pro místní černošské komunity.

Hurikán rasista. Trefil se tam, kde žijí černoši. Ano, to skutečně zaznělo
Foto: pixabay.com
Popisek: Rozmary počasí - ilustrační foto

I hurikán může způsobit rasismus. Environmentální. Povedlo se to hurikánu Laura, který ve čtvrtek udeřil na pobřeží Mexického zálivu. Ten upoutal pozornost i tím, že nerovně dopadá na převážně černošské komunity žijící v okolí průmyslových komplexů na pobřeží států Louisiana a Texas.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13769 lidí

Bouře velmi výrazně zasáhla petrochemický komplex ve městě Lake Charles, kde způsobila několik požárů a úniků nebezpečných látek, čímž došlo k dalšímu výraznému znečištění ovzduší. Jak píší komentátoři New York Times John Schwartz a Hiroko Tabuchi, znečištění dopadá právě na černošské komunity více. 

„Tento jev nazývají environmentálním rasismem, či ekologickou nespravedlností. Následky hurikánu Laura pak systémovou nerovnost ještě zvýraznily. Environmentální právnická organizace Earthjustice, americká obdoba českého Franka Bolda, právě z těchto důvodů zveřejnila prohlášení, kde upozorňuje také na riziko rychlejšího šíření koronaviru v zasažených komunitách,“ poznamenává k tomu DeníkReferendum.cz.

Obdobně komentátoři psali i o hurikánu Katrina, kdy například studie ukazují, že deset let po hurikánu se bílým Američanům žije mnohem lépe než předtím, ale menšiny si pohoršily. 

Laura, hurikán, který udeřil rychlostí až 240 km/h, způsobila mohutné záplavy, výpadky proudu a její řádění nepřežilo minimálně šest lidí. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…