Hvížďala o Nečasovi: Dlouhodobě přežít nemůže

01.07.2012 20:47

Novinář Karel Hvížďala patří mezi kritiky způsobu odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila premiérem Petrem Nečasem. Nejhorší ale podle něj je, že Nečas neumí ani nechce umět komunikovat s veřejností.

Hvížďala o Nečasovi: Dlouhodobě přežít nemůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

„Moc zákonodárná i výkonná musí v každé demokratické společnosti sledovat veřejné mínění: nelze dlouhodobě vládnout proti němu. A média jsou většinou jen zrcadlem veřejného mínění, proto jsou ve starých demokratických zemích tak bedlivě analyzována: pozoruhodné je, že v Česku, kde má vláda dle posledních průzkumů podporu jen 13 procent obyvatelstva, to premiéra nezajímá a ještě o tom hovoří v médiích,“ myslí si novinář.

Podle Hvížďaly svědčí Nečasova slova o aroganci mocných. „Velmi tvrdě to v nejprestižnějším našem deníku pojmenoval ve čtvrtek šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šabata, když napsal: "Premiér Nečas v zásadní věci zjevně a drze lhal občanům do očí." Myslel tím zdůvodnění odvolání Jiřího Pospíšila, který prý musel odejít kvůli rozpočtové nekázni,“ připomíná Hvížďala.

Novinář také poukazuje na to, že na nenormalitu celé situace poukazuje i velmi rychlý sled událostí kolem odvolání ministra. „Zatímco tentokrát média v těžké politické situaci obstála, většina politiků včetně premiéra Nečase nikoliv. Pakliže jejich sdělení ubližují image politika, který je vyslovuje a jeho straně, pokud jeho výroky a činy jsou důvodem k demonstracím, protože jeho argumenty jsou obecně nepřijatelné, signalizuje to vážnou poruchu ve společnosti. Takovou situaci nemůže žádný politik dlouhodobě přežít,“ napsal Hvížďala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…