Hyeny. Babiš starší u soudu vypěnil kvůli synovi

19.12.2022 12:08

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jeden z prezidentských kandidátů, opět stanul před soudcem Janem Šotem a v soudní síti občas panuje napětí. Šott totiž hned v úvodu odmítl Babišův návrh odložit jednání soudu. A to byl teprve začátek. Soudní znalkyně oznámila, že Andrej Babiš mladší má schizofrenii, ale s léky má nemoc pod kontrolou. Babiš starší v jednu chvíli vypěnil. Stalo se tak ve chvíli, kdy vysvětloval, že se o svého syna Andreje mladšího staral skvěle.

Hyeny. Babiš starší u soudu vypěnil kvůli synovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

V tomto týdnu pokračuje soud s kandidátem na prezidenta a bývalým premiérem České republiky. Kvůli kauze firmy Čapí hnízdo a možnému dotačním podvodu, na jehož spáchání se podle obžaloby měl Babiš podílet.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Další jednací den soudu začal v pondělí po 9. hodině ráno. Babiš se svými právníky okamžitě přišel s návrhem jednání odročit. U soudce Jana Šotta však neuspěl.

O průběhu soudu informuje hned několik serverů. Mezi jinými i server Seznam Zprávy.

Poté došlo na posudek psychického stavu Andreje Babiše mladšího, který u soudu vystupuje proti svému otci. Podle odborníků se sice potýká se schizofrenií, ale s léky ji zvládá.

„Je ale schopen účasti u soudu,“ uvedla znalkyně Gabriela Leblová. „Ví, že má psychické potíže. Polemizuje s tou vážnou diagnózou. To je ale naprosto běžné,“ doplnila.

U soudu také zaznělo, že Andrej Babiš mladší má ke svému otci negativní vztah. Druhá znalkyně Jindřiška Záhorská však k tématu doplnila, že u Babiše mladšího při svém zkoumání nezjistila touhu poškodit otce.

Jeden z dotazů Leblové položil i obžalovaný Babiš starší, uchazeč o prezidentský úřad.

„Ptala jste ho (syna), proč psal e-mail policii, v němž psal, že byl unesen?“ uvedl Babiš. „Proč jste se ho neptala?“

„Já nejsem policie,“ odpověděla znalkyně.

Podle CNN Prima News se Babiš starší zlobil také kvůli tomu, že se zdravotní stav jeho syna probírá za účasti veřejnosti. Podle soudce Šotta nebylo třeba tuto věc projednávat s vyloučením veřejnosti.

„Žádným rodičům bych nepřál, aby se takto veřejně projednával zdravotní stav jejich dětí,“ nechal se slyšet šéf hnutí ANO.

Jeden dotaz směřoval také ke znalkyni Záhorské. „Za pět hodin jste zjistila víc než já za 39 let? Paní znalkyně vykládá věci, které jsou nepravdivé. Politické a novinářské hyeny zneužívají léta mého syna. Považuji za skandální, že vykládáte o mém vztahu se synem. Staral jsem se o něj skvěle, mám důkazy. Je to politické stíhání, zneužili mého syna,“ pustil se Babiš do znalkyně Záhorské.

Server Novinky.cz upozornil, že podle Záhorské netrpí Babiš mladší bájnou lhavostí. „Ne, bájnou lhavostí netrpí,“ reagovala znalkyně na otázku jednoho z členů soudního senátu.

U soudu také zaznělo, že Babiš mladší svému otci vyčítá zavlečení na Krym v roce 2017. Vyšetření zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího prý také ukázalo, že pokud se syn expremiéra někoho bojí, tak je to bývalý řidič Agrofertu Petr Protopopov, který Andreje Babiše mladšího na Krym odvezl.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Skutečnost, že před každými volbami, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 19.12.2022 12:27:30
zrovinka probíhá soud s Babišem, mi stačí, abych si udělal obrázek o objektivnosti těchto procesů. Dnes jsme se dozvěděli, že žhář-terorista, který zapálil dům kancléři prezidenta, je neznámý - nelze ho vystopovat. To mi tedy polibte! Plus změna pravidel volebního systému pár měsíců před volebním aktem. To je právní stát, ve kterém se měří každému stejně? Jak říkám: to mi teda polibte!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…