Hygienik Vít by měl odstoupit sám. Obvinění jsou vážná, tvrdí právník

14.03.2012 10:21

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se má ve středu sejít s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Rozhodnou o osudu hlavního hygienika Michaela Víta. Protikorupční organizace Transparency International ale tvrdí, že by Vít měl odstoupit sám. Napsal server lidovky.cz.

Hygienik Vít by měl odstoupit sám. Obvinění jsou vážná, tvrdí právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Hlavního hygienika Víta obvinila policie ze zneužití pravomocí úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku za to, že bez výběrového řízení zadal manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví zakázku na poradenské služby.

Vít čeká na rozhodnutí Hegera a Nečase

Ve své funkci ale Vít dál zůstává. Nejspíš čeká na výsledek schůzky Hegera s Nečasem.  Server lidovky.cz proto oslovil politologa a publicistu Jaroslava Šonka, zda by nemělo být nepsaným pravidlem, aby státní úředníci v případě obvinění odstoupili.

Šonka prohlásil, že není jisté, zda se politici v případě Víta zachovají rázně a odvolají ho. Například v Německu by k tomu nedošlo. „Každého úředníka by chránili jenom proto, aby mu v právním státě dli možnost se nějak bránit,“ vysvětlil novinář, který spolupracuje s českými a německými médii.

Je potřeba ctít presumpci neviny. Transparency souhlasí, ale poukazuje na vážnost obvinění

Odlišná situace ale nastala v případě exprezidenta Christiana Wulffa, který odstoupil ještě před tím, než policie vůbec dostala povolení ho vyšetřovat. „Když je někdo ve vysoce symbolické funkci, jako je Christian Wulff, tak musí reagovat už na podezření. Jiná věc je, pokud je něčí funkce víceméně úřednická,“ popsal Šonka. Dodal, že je potřeba ctít presumpci neviny.

Protikorupční organizace souhlasí se zachováním presumpce neviny, obvinění Víta přesto považují za natolik závažné, že by z toho měl vyvodit odpovědnost. „Ctíme presumpci neviny, ale myslíme, že by bylo ukázkou dobré politické kultury, kdyby pan Vít sám odstoupil,“ řekl lidovkám.cz právník Vladan Brož za organizaci Transparency International, která na Víta podala trestní oznámení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…