Hynek Pallas: O Švédsku se lže. Integrace imigrantů funguje. A země díky uprchlíkům bohatne

16.01.2017 9:52

Devadesát tři procent Švédů si myslí, že země má stále pomáhat uprchlíkům. Nejhorší v tomto průzkumu a na opačné straně jsou Češi a Česká republika, říká švédský novinář českého původu Hynek Pallas v rozhovoru s Martinem Veselovským na internetové televizi DVTV.

Hynek Pallas: O Švédsku se lže. Integrace imigrantů funguje. A země díky uprchlíkům bohatne
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Pallas dodává, že protievropské síly v Evropě využívají Švédsko jako špatný vzor. Řada názorů je prý vytržena z kontextu či podávána nepravdivě. V zemi existují problémy, většina z nich ale podle jeho názoru s migrací vůbec nesouvisí. Jiný pohled nedávno v rozhovoru pro DVTV nabídla spisovatelka žijící ve Švédsku Kateřina Janouchová.

Celé video je ZDE

Na ni také nejprve Pallas reagoval. „Ona vymaluje hodně temný obraz toho, jak vypadá Švédsko. Pak do toho strká čísla, statistiku a názory, nějaké nejsou pravda, ty si vymyslela, nějaká čísla jsou pravda, ale nemají s tím nic společného. Proč Švédi emigrujou, že se učí střílet, atd. Myslím, že to není fér,“ uvedl. Podobně jako Merkelová v Německu je Švédsko podle Pallase používáno jako symbol něčeho negativního. „Došlo to tak daleko, že švédské ambasády po celém světě tvrdě pracují na tom, aby korigovaly lži, které jsou publikovány,“ uvedl.

Ohledně emigrace Švédů uvedl, že jich ročně už od 80. let emigruje 20 až 50 tisíc, protože mají jednu z nejlepších znalostí angličtiny. „Když jsem chodil na gympl, tak Švédové se stěhovali nejméně na rok do Ameriky. Švédové vždy emigrovali a také se vraceli. To nemá nic společného s imigranty,“ prohlásil Pallas.

Polemizoval také s dalším údajem, který Janouchová v DVTV uvedla: „Že 75 % mužů, kteří přijíždějí do Švédska, lže o tom, že jsou děti, tak to si (Janouchová) vymyslela!“ rozhořčil se Pallas.

Argumentoval statistikou, podle níž jsou Švédové z celé EU nejpříznivěji nakloněni imigraci z neevropských zemí. 62 % Švédů ji prý vnímá pozitivně. „Čtyři z pěti Švédů si myslí, že imigrace způsobí, že Švédsko zbohatne. A 93 % Švédů si stále myslí, že se má pomáhat uprchlíkům.“

Odmítl, že by ve Švédsku bylo 55 no-go zón, jak tvrdila Janouchová. Připustil ale, že v jeho zemi je pět až šest „problematických míst“. Prý to souvisí s tím, že se ne vždy zdařila integrace, což podle něj souvisí s ekonomickými problémy.

Přiznal, že ve Stockholmu jsou oblasti, kam by policisté v noci neradi jeli. „A to je samozřejmě problém. Ten problém nesouvisí jen s tím, že máme hodně imigrantů,“ podotkl.

Nárůst popularity krajně pravicových sil ve Švédsku připisuje sílícím sociálním rozdílům. Bohatí lidé jsou prý ještě více bohatší a chudí ještě více chudí. „Sociální demokracie vzdala tradiční boj za pracovníky. To znamená, že jsou populistické strany, které nalákají populismem konzervativní lidi i sociální demokraty. Protože sociální demokracie je někde jinde, než byla v 80. letech.“

Myslí si, že Švédsko v příštích patnácti letech díky imigraci zbohatne. Například kvůli tomu, že do zdravotnictví teď přicházejí ve vlně imigrace hodně vzdělaní lidé, kterým Švédsko nemuselo platit školu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…