I zmražené pečivo je potřeba, říkají obchodníci. Ode dneška ho musí označit

01.08.2012 9:29 | Zprávy

Zákazníci budou mít jasno. Od 1. srpna 2012 musí obchodníci povinně odlišovat pečivo ze zmrazeného polotovaru tak, aby nemohlo být zaměněno za čerstvé. V platnost vstoupila vyhláška ministerstva zdravotnictví, která to ukládá.

I zmražené pečivo je potřeba, říkají obchodníci. Ode dneška ho musí označit
Foto: archiv
Popisek: Pekař sází chleba do pece

Rozpečené pečivo sice není nutričně horší, než to čerstvé, není ale určeno k dlouhodobějšímu skladování. Stárne totiž rychleji než to čerstvé, druhý den už si na něm nepochutnáte.

"Za předpokladu, že budete mít stejné složení jako běžné pečivo z pekáren, pak to rozmrazované stárne rychleji," upozornil v rozhovoru pro ČT24 Josef Příhoda z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT. Aby rozmrazované pečivo vydrželo co nejdéle a podobalo se tomu čerstvému, musí obsahovat pomocné látky jako jsou enzymy, emulgátory a stabilizátory. Jednou z nich je například karboxymethylcelulóza, pro kterou se běžně užívá označení E466.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Legitimní cíle.“ Kolují drsná slova proti Vidlákovi, Konečné a spol.

21:44 „Legitimní cíle.“ Kolují drsná slova proti Vidlákovi, Konečné a spol.

Na sociálních sítích to po oznámení spolupráce SOCDEM a hnutí Stačilo! vře. Silnou vlnu reakcí vyvol…