Imigranti největší hrozbou. Lidé projevují pud sebezáchovy a budou volit strany proti imigraci, vykopou zrádce z vlád. Babiš, Kalousek a mnozí další o volbách v Polsku

27.10.2015 15:47

V polských volbách zvítězila strana Právo a spravedlnost, která se staví proti masové imigraci a kvótám. Nedávné volby ve Švýcarsku vyhrála protiimigrační SVP. Co na to čeští politici?

Imigranti největší hrozbou. Lidé projevují pud sebezáchovy a budou volit strany proti imigraci, vykopou zrádce z vlád. Babiš, Kalousek a mnozí další o volbách v Polsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

Anketa

Co s členstvím České republiky v EU?

5%
95%
hlasovalo: 12257 lidí

Konzervativní polská strana Právo a spravedlnost (PiS) zvítězila v nedělních parlamentních volbách se ziskem 37,58 procenta hlasů. PiS odmítá masovou imigraci i kvóty EU na imigranty. Dosud vládnoucí Občanská platforma kvóty na imigranty podpořila. Levice totálně pohořela.

Volby, které se konaly 18. října ve Švýcarsku, zase vyhrála národně-konzervativní protiimigrační Švýcarská lidová strana (SVP). SVP získala 29,4 procenta hlasů a má 65 mandátů. Posílila o 2,8 procentního bodu. Překonala svůj dosavadní rekord z roku 2007, kdy získala 62 poslanců. Druzí sociální demokraté (SP) si udrželi 18,8 procenta hlasů, ale budou mít jen 43 křesel.

Každý Evropan ví, že ilegální imigrace je největší hrozba pro budoucnost Evropy

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, co říkají vítězství protiimigračního Práva a spravedlnosti a zda si myslí, že posilování a vítězství protiimigračních subjektů je a bude obecným trendem. Velmi častá odpověď politiků je „ano, protiimigrační uskupení budou nadále posilovat“. Odpůrci masové imigrace většinou vítězství PiS přivítali.

„Určitě ano. Každý Evropan ví, že ilegální imigrace je největší hrozba pro budoucnost Evropy a jediné řešení je uzavřít schengenskou hranici, jako to udělalo Maďarsko,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda ANO, první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

„Blahopřeji Právu a spravedlnosti k výraznému úspěchu ve volbách. Tento výsledek se dal podle průzkumů očekávat. Paní Kopaczová nedokázala asi nahradit výraznějšího Donalda Tuska. Občanská platforma vládla již poměrně dlouho, takže je obvyklé, že lidé chtěli změnu. Vliv tam mohlo mít i to, že paní Kopaczová na poslední chvíli změnila názor a dočasné kvóty podpořila. Nevím, zda je trvalý jev to, že se prosazují strany, které jsou proti imigraci. Imigrace na lidi má určitý vliv. Určitě je důležité rozpoznávat konstruktivní řešení této vzniklé situace oproti laciným populistickým prohlášením. Pokud by měly vyhrávat strany, které mají jenom protiimigrační program, ale nemají program hospodářský, a nekomunikoval by s nimi zbytek Evropy a světa, tak by to pro ty země, kdy by vyhrávaly a sestavovaly vlády, bylo velmi kontraproduktivní a zničující,“ řekl redakci předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

„Myslím, že vítězství PiS pomohla zmatená politika pana Tuska a podraz bývalé vlády vůči partnerů ve V4. Jako obecný trend je posilování protiimigračních stran krátkodobé,“ uvedl předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Myslím, že to do značné míry závisí na další politice EU – pokud si neuvědomí vážnost situace a nezačne skutečně něco dělat, pak budou vítězit spíše už ty skutečně extrémní strany. A toho se bojím,“ reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Zajisté, pokud budeme mít politiky, kteří chtějí těžit ze strachu a vyvolávat hysterii,“ reagoval na dotaz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Považuji vítězství PiS za dobrou zprávu. Přestože máme s PiS rozdílné pohledy na roli státu v ekonomice, spojuje nás pohled na zahraniční politiku. Vítám, že máme s PiS společný pohled na migrační krizi, přijetí eura či další vývoj EU. Pro ODS je PiS v těchto otázkách silným spojencem. Je dobře, že v této době bude mít další z evropských zemí vládu s jasným konzervativním směřováním,“ uvedl předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

„Dokud Evropa nenajde způsob, jak přesvědčit občany ve svých zemích, že se nemusí obávat, že má řešení a že to zvládneme, je jasné, že tu budou politické síly, které na tom budou profitovat, budou rozdmýchávat obavy a strach. Strach a obavy jsou ve volbách velmi silné emoce. Politici, kteří mají sklon k populismu, strach velmi rádi používají. Nejprve lidi vyděsí a pak jim slíbí, že je ochrání. To u populistů velmi funguje. Pokud EU a nepopulistické síly nenajdou způsob, jak veřejnost přesvědčit, že se nemusí obávat, potom logicky populisté budou vyhrávat,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda TOP 09 a předseda jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

Vítězství PiS místopředsedu KDU-ČSL a předsedu lidoveckého poslaneckého klubu Jiřího Miholu nepřekvapuje. „Ukazuje se, že strany, které se stavějí odmítavě k imigrantům a kvótám, posilují v mnoha evropských zemích a zatím to nevypadá, že by se tento trend zastavil nebo změnil. Hodně bude záležet na tom, jak státy, které byly a jsou k přijímání uprchlíků vstřícnější, náročnou situaci zvládnou,“ vysvětlil Mihola.

„Předně polská společnost, přes nastartování ekonomiky, je poněkud unavena osmiletou vládou Občanské platformy a korupčními skandály jejích představitelů. Migrace pouze zvýšila šance konzervativní pravice. Mimochodem toto téma nahrává v Evropě i nacionalistům a populistům. Pokud Evropská komise a Evropská unie nenajdou řešení k zastavení nelegální migrace, pak tento trend ve změně politiky bude pokračovat. A to i navzdory tomu, že populisté řešení této migrační krize nemají,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Volání po tom, aby ve svých zemích vládli občané, a ne stranické elity uplácené a ovládané Washingtonem a Bruselem

Podle předsedy SPD a poslance Tomia Okamury jde o dlouhodobý trend a nesouvisí jen s migranty. „Po celé Evropě občané otevírají oči a vidí nejen neschopnost a hloupost mainstreamových politiků, ale také nemožnost jejich šílené nápady zvrátit. Po celé Evropě sílí volání po změnách a hlavně po demokracii – tedy po tom, aby ve svých zemích vládli občané, a ne stranické elity uplácené a ovládané Washingtonem a Bruselem. Takže v budoucnu čekejte nejen odpor proti imigrantům, ale také větší tlak na zavedení skutečné demokracie do evropských politických systémů. A to mě těší, protože náš hlavní cíl od mého vstupu do politiky je prosazení systému přímé demokracie, a těší nás, že dějiny nám začínají dávat za pravdu,“ uvedl Okamura. 

„K tomu ještě musíme přidat vzestup preferencí u Le Penové ve Francii a pokles u Merkelové. Ano, posilování protiimigračních subjektů se stalo obecným trendem a je třeba vzít na vědomí, že se mění politická mapa EU. To všechno přinese napětí, nestabilitu a nejistou budoucnost. Bohužel Evropa v této krizi nemá lídra, který by situaci zvládl. Co se týká PiS, tak jeho vítězství vítám. Je třeba čelit nezodpovědné a voluntaristické politice Merkelové,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Obecně platí, že pokud demokratické strany nebudou k řešení tohoto závažného problému přistupovat odpovědně, bude v Evropě růst podpora populistických stran,“ upozorňuje místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Vítězství PiS v základu nebylo postaveno na tématech uprchlické krize. V Polsku to není tak nosné jako u nás. PiS zvítězila hlavně kritikou již slabé, nepřesvědčivé politiky bývalého uskupení. V budoucnu v mnoha zemích očekávám vliv krize a neschopnost vlád řešit zásadově tuto krizi a zásadní politické téma ve volbách, i s rizikem radikalizace politické scény,“ podotkl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

Lidé se musejí probudit a vykopat z vlád zrádce národa poklonkující Berlínu, Washingtonu, Bruselu

„Mám za to, že zrada Občanské platformy, kdy na jednání V4 byli proti zavedení povinných kvót, které by stejně nic neřešily, a poté při jednání v Bruselu hlasuje pro jejich zavedení, otevření náruče imigrantům, tak jako to okoukali u Merkelové, byla jedním z důvodů jejich prohry ve volbách. Vládnoucí strana vlastně neodhadla, že občané už mají imigrantů plné zuby a už je nechtějí. Stejně tak ve Švýcarsku. Tam jsem to minulý týden viděl na vlastní oči. Ale podíváme-li se i do ostatních států Evropy, je tam situace stejná. Merkelová je buď slepá a hluchá, nebo by potřebovala péči našeho Chocholouška, jestliže nevidí narůstající odpor proti přílivu imigrantů nejen v zemi, ale dokonce již i ve své straně!“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Podívejte se do Rakouska. S odřenýma ušima socialisté sice ještě zvítězili, ale nevzpamatují-li se hodně rychle, pak skončí. Otázka je, kdo po nich a podobných vítačích imigrantů přijde a co udělá. Obávám se, že se někde objeví nový Hitler a bude zle. Z toho, co jsem řekl, jasně vyplývá, že si skutečně myslím, že nastal čas výrazného posilování protiimigračních trendů a subjektů. Ono totiž nám, chceme-li zachovat Evropu takovou, jakou ji známe, jakou jsme ji svou prací vybudovali, nic jiného nezbude. To, co nám s imigranty do Evropy přichází, nemá se stylem našeho života, s naší kulturou nic společného. A co horšího, máme již celou řadu příkladů, že se v žádném případě nechtějí přizpůsobit oni, ale tvrdě, i za cenu velmi brutálního násilí, nutí k přizpůsobování nás! Lidé se musejí probudit a vykopat z vlád zrádce národa poklonkující Berlínu, Washingtonu, Bruselu a cizímu kapitálu. Pokud je neprobudí současná tsunami vetřelců, tak už nic,“ dodal Doubrava.

„Polsko neopouští svůj důraz na vliv na dění v Evropské unii. To je stěžejní sdělení. Pokud jde o imigraci, je dobré se seznámit s usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k této situaci. Usnesení připravila TOP 09 a bylo schváleno ve spolupráci s vládními poslanci. Taková rozhodnutí, kdy vláda dostane podporu opozice, považuji v zásadních otázkách za potřebná. Vláda tímto získala mandát od sněmovny k vyjednávání na úrovni EU. Pokud jde o imigraci, Evropa hledá sama sebe. Hledá hodnoty, které jsou zaváty nánosem nesmyslů. Typickým příkladem autogenocidy Evropy jsou zákony, které umožňují násilné odebírání dětí vlastním rodičům na základě výmyslů sociálních pracovníků. Takový mor obchodu s dětmi se šíří Evropou a většina lidí tomu nechce uvěřit. Evropa si za toto dobrý osud nezaslouží. Pokud se nenapraví,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.   

„Domnívám se, že ano. U člověka, v jeho rozhodování a jednání, hraje vždy důležitou roli vrozený pud sebezáchovy spojený s obavou o zachování sekundárních a terciárních životních požadavků, tak jak je popisuje například Maslowova pyramida lidských potřeb. A tyto potřeby, i přes rozličné politické proklamace hovořící o opaku, jsou dnes v Evropě nepochybně migrací ohroženy. Nárůst preferencí politických stran odmítajících živelnou migraci je tak zcela přirozeným jevem a buďme rádi, že v tomto ohledu se zatím ještě více nezačaly prosazovat subjekty extremistické,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Včera jsem gratuloval přes sociální sítě polskému lidu k výsledkům voleb. Myslím si, že EU si nezaslouží nic jiného než to, co se v různých zemích po volbách odehrává. Změna je život a budoucnost ukáže, jak my teď rozhodneme,“ uvedl senátor Jozef Regec.

„Myslím, že současní evropští politici takovou variantu více než podceňují. Jinak by se totiž rozhodovali mnohem lépe,“ míní poslanec ČSSD Milan Urban.

Pokud se představitelé EU budou chovat stejně naivně a nekompetentně…

„Jestliže se představitelé EU budou chovat stejně naivně a nekompetentně jako na začátku imigrační krize, bude trend volby protiimigračních stran pokračovat,“ predikuje senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

„Vítám vítězství všech euroskeptických nebo aspoň eurorealistických stran. Uprchlická krize je jen nejlépe viditelnou částí problémů, které EU způsobuje svým velikášstvím a neschopností naplňovat ideály, jež kdysi hlásala a jimž se naprosto zpronevěřila,“ míní senátor ODS Milan Pešák.

„Je to celkem očekávatelná reakce na nepromyšlenou, nekoordinovanou a nezodpovědnou politiku největších hráčů EU už od roku 2011. Bohužel se domnívám, že to nebude reakce pouze v těchto zemích, ale podpoří to i radikální, extrémní a krajně pravicová hnutí v celé Evropě,“ říká poslanec ČSSD Jiří Petrů.

„Je tomu tak, ale skoro bych tomu ani neříkala posilování antiimigrantských subjektů. Protože žádná odpovědná strana by neměla ignorovat současný neuspokojivý stav ohledně migrace v Evropě. Je to téma, které je třeba řešit. Na jedné straně musíme mít humánní přístup k lidem, kteří utíkají před válkou, na druhé straně nelze tolerovat masivní porušování principů hranice mezi státy, je třeba vyžadovat od uprchlíků žádání o azyl v první bezpečné zemi a nenechávat potulovat Evropou statisíce lidí za přihlížení kamer novinářů, kteří se v tom vyžívají. Je třeba účinně pomáhat zemím jako Jordánsko a Turecko, kde jsou velké uprchlické tábory. Občané evropských zemí mají pochopitelné obavy z chaosu, který nekontrolovaná migrace přináší, a ignorace těchto obav může vést jen k nástupu politických stran, které obav budou zneužívat,“ vysvětlila europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Protiimigrační subjekty budou vítězit, neboť si uvědomují tragédii, která nás může v Evropě čekat

„Vítězství Práva a spravedlnosti v Polsku vnímám pozitivně. Ano, jsem přesvědčen, že protiimigrační subjekty budou vítězit, neboť si uvědomují tragédii, která nás může v Evropě čekat,“ říká senátor ODS Jiří Burian.

„Nemyslím si, že PiS v Polsku vyhrála jen díky protiimigrační politice. Po osmi letech vládnutí současné vlády často dochází k výměně stráží. PiS nabídla lepší program pro Poláky a její vítězství mě nepřekvapilo. Překvapil mě jen ten dominantní výsledek, kdy jsou schopni sami postavit vládu. Podle mého to bylo díky velmi jasné a razantní strategii v oblasti bezpečnosti Polska, postoji vůči Rusku, ale i racionálnímu postoji k euru i k EU a jejímu vlažnému a až chaotickému řešení některých současných problémů,“ říká místopředseda zahraničního výboru sněmovny Pavel Šrámek z ANO.

„Na tento fakt dlouhodobě upozorňuji. V Rakousku posílili Svobodní. Evropské státy prostě v otázce imigrace a přerozdělování uprchlíků a ekonomických migrantů přestřelily a nyní jsou vidět některé následky,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Imigrantská vlna je pohroma, kterou Evropa přežije, zůstane po ni však nárůst pravicově populistických až fašistoidních stran. To vidíme například ve Skandinávii, kde to nemělo žádnou tradici: Praví Finové, Dánská lidová strana, švédští demokraté. To je výsledek práce politiků typu Merkelové a Hollanda,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Bohužel ano, ale Evropa si za to může sama. Na imigrační problémy nebyla vůbec připravena a teprve začala hledat řešení, které do dneška vlastně nenašla. V plné nahotě se ukázalo, jak je přebyrokratizovaná, a tudíž neakceschopná. Nešťastnou úlohu v celé záležitosti, a to jak v Německu, tak v Evropě, sehrála a sehrává Angela Merkelová. Připadá mi, že žije naprosto mimo realitu a že ji kvůli tomu už opouštějí, i když zatím potichu, i její nejvěrnější,“ myslí si senátor STAN Jan Horník.

„Ano, to si myslím. Ty strany a hnutí, které budou nejschopnější v řešení imigrace, budou vítězit ve volbách,“ předpokládá poslanec ANO Milan Brázdil.

Bohužel se na této vlně zvednou i krajně pravicové názory

„Jsem přesvědčena, že jde o protiimigrační trend a reakci lidí v Evropě na tento vážný problém, který je řešen ze strany představitelů EU rozpačitě a v rozporu se smýšlením občanů EU,“ říká poslankyně ČSSD Marie Benešová.

Podle poslance ODS Petra Bendla má většina lidí v EU z imigrantů obavy. „Doufejme, že si to v EU vládnoucí levicové strany začnou konečně uvědomovat a svou protiimigrantskou politiku změní, ač některé kroky, které učinilo zejména Německo, jsou už nevratné,“ dodal Bendl.

„Výsledek voleb v Polsku může být reakcí na impotentní a nepochopitelnou politiku elit EU. Migrační krizi a masivní invazi ekonomických uprchlíků z islámského světa do demokratických evropských států byrokracie EU evidentně nezvládá nebo nechce zvládat, což nás vede do slepé uličky. Toho samozřejmě využívají a budou využívat radikálně a krajně pravicově orientované politické proudy. Hnědnutí politické scény může být velice nebezpečným vedlejším efektem současné krize s migranty. Pro demokracii, bezpečnost a kulturní hodnoty je to stejně nebezpečný fenomén jako živelná a bezbřehá uprchlická invaze jako taková. Jediným receptem proti radikalizaci Evropy směrem ke krajní a nacionalistické pravici je efektivní politika vlád zemí EU, která bude schopna důsledně čelit organizovanému přílivu islámských a afrických uprchlíků. Zároveň je třeba řešit příčiny migrační krize v destabilizovaných státech Blízkého a Středního východu. To však nepůjde bez pragmatické součinnosti EU, USA a Ruska,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Richard Dolejš.

„Výsledky voleb v Polsku odrážejí názory voličů. Je to obecný jev, který se promítne do výsledků voleb ve většině evropských zemí. Bohužel se na této vlně zvednou i krajně pravicové názory,“ upozorňuje poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Ano, je to trend,“ potvrdil posilování protiimigračních stran poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Bohužel ano. Spíše je ale trendem zvětšující se příkop mezi bruselskými elitami a občany národních států,“ domnívá se senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Ano,“ odpověděl podobně stručně poslanec ANO Pavel Plzák.

Jak dopadly další strany v Polsku

Až druhá po Právu a spravedlnost skončila s výraznou ztrátou dosud vládnoucí liberální Občanská platforma (PO) premiérky Ewy Kopaczové, která získala 24,1 procenta hlasů.

Do 460členné dolní komory parlamentu se z menších stran ještě dostaly protestní uskupení Kukiz'15 rockera a neúspěšného kandidáta v jarních prezidentských volbách Pawla Kukize (8,81 procenta), strana Moderní.pl (7,6 procenta) a agrární Polské lidové strany (PSL), která dosud tvořila koalici s PO a v neděli dostala 5,13 procenta.

Pětiprocentní práh těsně nepřekročila radikálně nacionalistická a protiimigrační strana Korwin, kterou podpořilo 4,76 procenta voličů. Předběžné propočty přitom hovořily o tom, že PiS o většinu přijde v případě, že nacionalisté potřebnou hranici překročí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…