Incident u hranic: Polští vojáci „okupovali“ část českého území

15.06.2020 18:55

Polsko v minulých dnech vpadlo do České republiky a zabralo malý kousek území. Alespoň tak psala světová média o případu, kdy polští vojáci bránili u vesnice Pielgrzymów českým občanům v přístupu k místní kapli. Ta leží asi 30 metrů v hloubi českého území. Píše o tom server Novinky.cz s tím, že starosta Slezských Rudoltic Mojmír Pargač (SNK) chce vysvětlení incidentu.

Incident u hranic: Polští vojáci „okupovali“ část českého území
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Pargač pro server Novinky.cz uvedl, že jen těžko lze říct, zda šlo o úmysl, či o politováníhodný omyl. „Vojáci asi neznali přesně území, které je velmi řídce osídlené,“ uvedl Pargač s tím, že doufá, že šlo o nedorozumění. Polské ministerstvo obrany uvádí, že okamžitě došlo k nápravě a dokonce považuje případ, i z české strany – za vyřešený. Samo celou věc nazývá nedopatřením a nedorozuměním. 

České ministerstvo zahraničních věcí však zatím stále čekají na formální vyjádření. „Naši polští protějškové neoficiálně ujistili, že tento incident byl pouhým nedorozuměním způsobeným polskou armádou bez nepřátelského úmyslu, ale stále čekáme na formální vyjádření,“ zní z resortu.

Celá věc vznikla kvůli tomu, že vojáci zde střežili úsek hranice uzavřené kvůli koronavirové pandemii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…