Iniciativa píše premiérovi: Sliboval jste boj proti korupci. A co Blažek?

22.07.2012 20:35

Postup ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) při hledání nového pražského vrchního státního zástupce považuje iniciativa Vraťte nám stát za obstrukci, která má zabránit vyšetřování, stíhání a soudnímu projednání korupce mezi politiky ODS, případně politiky koaličních stran. Premiérovi Petru Nečasovi (ODS) adresovala otevřený dopis, ve kterém označuje Blažkovy úvahy o vypsání výběrového řízení za absurdní a Nečasovi vytýká, že jeho kabinet neplní slib boje proti korupci.

Iniciativa píše premiérovi: Sliboval jste boj proti korupci. A co Blažek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle ministra by výběrové řízení mohlo pomoct k odpolitizování výběru vrchního státního zástupce. S ministrovým nápadem zveřejněným v pátek nesouhlasí nejen opoziční sociální demokraté, ohradili se proti němu i členové vládní TOP 09. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana pak takový postup odporuje zákonu. Zeman v červnu na místo vrchní státní zástupkyně v Praze navrhl ústeckou žalobkyni Lenkou Bradáčovou. Nyní se rozhoduje mezi dvěma variantami - ustavit Bradáčovou na Zemanův návrh nebo vypsat výběrové řízení. Jasno by měl mít v řádu týdnů.

Blažek nechce Bradáčovou

Iniciativa, reprezentovaná například režisérem Břetislavem Rychlíkem a bývalou političkou Hanou Marvanovou, má za to, že Blažek chce jmenování Bradáčové odvrátit. Vláda tak podle ní neplní svůj závazek být protikorupčním kabinetem.

"Dospíváme k názoru, že vaše vláda ve skutečnosti o boj s korupcí neusiluje, pravidla rovnosti občanů před zákonem nerespektuje a dnes již neskrývaně nadržuje stíhaným politikům a s nimi spjatým kmotrům, a to i nezákonnými prostředky, bezprecedentním vyhrožováním a zastrašováním vyšetřovacích orgánů," uvádí iniciativa v dopise pro ČTK s odkazem na vystupování ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) v souvislosti s vyšetřování nákupu vojenských letounů CASA.

Platforma Vraťte nám stát sdružuje 38 různých organizací a podle odhadu Ivana Gabala ze sdružení Veřejnost proti korupci má aktivní podporu zhruba 150.000 lidí. Naposled koncem června vyzvala šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, aby se zasadil o odvolání Kalouska kvůli údajnému tlaku na policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…