Inspekce stáhla z trhu nebezpečné zelí z Polska

04.05.2012 22:37

Z Polska se dostalo na český trh kysané zelí s nepovolenou kyselinou mravenčí, která se obvykle používá ke konzervaci krmiv pro hospodářská zvířata. Státní inspekce ihned nařídila dovozci stažení tohoto produktu z distribuční sítě.

Inspekce stáhla z trhu nebezpečné zelí z Polska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Nebezpečné Kysané zelí bílé ELTOM 500 gramů má datum splatnosti 10. 07. 2012. „Výrobek nevyhověl z hlediska přítomnosti kyseliny mravenčí, která byla v odebraném vzorku zjištěna v množství 2116 mg/kg. Potravina byla vyhodnocena jako nevhodná k lidské spotřebě z důvodu kontaminace cizorodou látkou, protože kyselina mravenčí není vyhláškou č. 4/2008 Sb. povolena,“ uvedl pro agenturu Mediafax mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Kyselina mravenčí byla na obalu uvedena pod označením E236. To také přimělo inspektora dát podnět k laboratorní analýze, která přítomnost nevhodné látky prokázala. Inspekce proto nařídila dovozci, společnosti Hortim – International, s. r. o. Ostrava – Třebovice, aby nebezpečnou potravinu stáhla z trhu. Staženo bylo celkem 578 kusů, ke spotřebitelům se mělo dostat 22 balení zelí.

Tím, že výrobce nabízí spotřebitelům potravinu obsahující nepovolenou látku, která je způsobilá poškodit lidské zdraví a navíc toto deklaruje na obalu, prokazuje zásadní neznalost bezpečnostních standardů a potravinové legislativy. "Z případů v posledních měsících lze dovozovat, že polské dozorové orgány nemají v současnosti bezpečnost při výrobě potravin plně pod kontrolou," dodal mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…