Internetový revolucionář: Nejsem pro násilí, ale potkat politika, zfackuju ho

22.03.2012 20:47

Sociální síť Facebook vůči politikům přitvrdila. Kde byly před lety vtipy, jsou dnes vulgární nadávky. Vrcholem facebookové radikality bývalo, že se lidé dožadovali předčasných voleb. Dnes chce víceméně každá protivládní skupina revoluci. A rozhodně ne v sametovém stylu.

Internetový revolucionář: Nejsem pro násilí, ale potkat politika, zfackuju ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace studentstva proti Dobešovým reformám

Na Facebooku se rozhodně nikdy nemluvilo slušně ani politicky korektně. V poslední době je ovšem vidět, že jsou lidi na politiky vyloženě alergičtí. Kromě skupin jako "Stydím se za vládu ČR a chci její demisi" nebo "Holešovská výzva", kde si lidi ve výrazivu servítky neberou, se zuří například také na facebookových stránkách "Demonstrace bezpečnostních složek", které mají téměř osm tisíc příznivců.

"Asi si fakt udělám zbroják, pořídím si domů pořádnou zbraň a psům nabrousím zuby.. vždyť tohle už není možný, sakra!“ píše tam například uživatelka Michaela Altmanová.

Být naštvaný je dnes sexy. Proto jsou naštvaní všichni

Trendem je heslo "revoluce". Z revolučních skupin má nejvíce příznivců "Revoluce 2012". Více než šest tisíc lidí v této skupině by chtělo zásadně změnit pořádek v zemi.

„Já si myslím, že lidi přitvrdili, protože se o tom teď pořád mluví,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz vulgárnější a rozezlenější příspěvky odborník na Facebook, publicista Miloš Čermák. Svým způsobem za to podle něj může určitá mediálně konstruovaná realita. „Najednou média mluví o tom, že jsou všichni naštvaní a že vyjdou do ulic. Pak každému dochází, že je vlastně taky naštvaný. Do určité míry je v současné době sexy být naštvaným občanem,“ podotýká Čermák.

Zakladatel "Stydím se za vládu a prezidenta" prý naštvaný není

Autor nejoblíbenějších protivládních stránek na Facebooku "Stydím se za svou vládu a prezidenta" Milan Mráz se do naštvané polohy nestylizuje. „Podívejte se, já nejsem jako někteří lidi u nás na stránkách pro násilí, ale musím vzkázat vládním politikům, že mají štěstí, že nechodí mezi lidi. Kdyby vyrazili, tak bych klidně zaplatil tu pokutu a zfackoval bych je, víc jak Kalousek toho kluka,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Mráz.

Osobně přiznává, že má levicové smýšlení. Ve skupině to prý ale nijak hrotit nechce. „Já chci hlavně, aby tahle vláda odstoupila. To je ta nejhorší vláda, co tu kdy byla. K lidem jsou arogantní a smějou se nám do obličeje. Paroubka jsem rád neměl a souhlasím i s tím, když se o něm pak říkalo, že je to papaláš. Ale co je pak Nečas a Kalousek?“ rozčiluje se.

Stránky organizované politickými stranami nemají příliš úspěch

Vulgaritou nešetří ani stránky, které jsou evidentně organizovány politickými stranami. Ty ovšem příliš lidi nelákají. Nejvíce oblíbená z nich je stránka s názvem "Nedůvěra vládě Petra Nečase", která se líbí necelým devíti stovkám lidí.

Ani stránky "Místo jara přišel zase Nečas", které odkazují na již zaniklý projekt sociálních demokratů - stránky Modranemoc.cz, příliš obliby nesklidily. Má kolem pěti set fanoušků.

„Doufám, že už v dubnu se vlády zbavíme,“ uzavírá téma Mráz. Věří, že 21. dubna se odborům společně s "facebookáři" podaří zaplnit Václavské náměstí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…