Investiční ředitel dopravního podniku mizí po našem článku. Primátor Hřib se raduje, ačkoli jeho dosazení nebyl schopen jakkoli zabránit

24.01.2019 10:07

ParlamentníListy.cz už řadu týdnů upozorňují na podivné aktivity, které se na mnoha úsecích odehrávají v pražském dopravním podniku. Vrcholem všeho bylo navrácení dříve propuštěného zaměstnance Filipa Tuláka. Podle našich zjištění stál za tlakem na jeho osobu pobočník Jiřího Pospíšila Jiří Fremr z Plzně. Na toho jsme mimochodem během středy získali vysoké množství informací, na kterých v současnosti pracujeme.

Investiční ředitel dopravního podniku mizí po našem článku. Primátor Hřib se raduje, ačkoli jeho dosazení nebyl schopen jakkoli zabránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí
Tulák poté, co naše redakce vydala TENTO materiál, nabídl svou rezignaci. To, co se vedení města v čele s primátorem Hřibem nepodařilo za několik týdnů, ParlamentníListy.cz dokázaly za několik hodin. Primátor Hřib ve středu odpoledne na svém Twitteru hodnotil tuto skutečnost následovně:

„Hlídáme, aby městské firmy vedli bezúhonní lidé s dostatečnou odborností. Jsem rád, že z @DPPOficialni nakonec rezignoval Filip Tulák. Byli jsme od počátku proti jeho jmenování a opakovaně upozorňovali na jeho nepřijatelnost koaliční partnery. Držíme kurz!"

Primátor ovšem v tomto směru nedokázal prakticky nic, jelikož největší podíl na možném konci Tuláka v DPP měly právě ParlamentníListy.cz. Ty ovšem Hřib úmyslně neuvedl.

Naše redakce navíc oslovila člena DR dopravního podniku v Praze Ivo Vašíčka, abychom zjistili, jak Tulákův výběr do takto vysoké funkce městského podniku vypadal. Už nyní je jasné, že Piráti, ačkoli mají primátora, jen těžko "drží kurz", pakliže jsou přehlasování tandemem Pospíšil a Čižinský.

O dalších podobných aktivitách, které se odehrály ve stejném režimu jako v případě DP (a kde byli Piráti proti), mají ParlamentníListy.cz dostatek indicií, které rozpracovávají.

Rozhovor se členem dozorčí rady DPP Ivo Vašíčkem (Piráti):

Proč je podle Vás pro TOP 09 a Prahu sobě tak důležitý Filip Tulák? Hovořili jste na toto téma někdy na jednání DR?

Nevím, námitky jsme vznesli, bylo nám řečeno, že jsou to pomluvy (členové DR obdrželi ještě před jednáním anonym s negativními informacemi o Filipu Tulákovi).

Vzhledem ke konkrétním pochybením, o nichž jsme informovali, jak lze běžným lidem vysvětlit, že podobné "manažery" zaměstná podnik, který je propustil, zpět, ještě do vyšších míst? Není to absurdní?

Jmenování představenstva je v kompetenci dozorčí rady. Piráti pro tyto účely používají výběrová řízení, koaličním partnerům je nařídit nemůžeme. U městských podniků, které jsou v naší gesci, vybíráme manažery do představenstev formou otevřených výběrových řízení vždy.

Můžeme vědět, kdo za pana Tuláka z Vašeho pohledu nejvíce bojoval?

Nevím, návrh nám předložili koaliční partneři v rámci celkové změny představenstva.

Odborný web zDopravy.cz informoval takto: „Tuláka do představenstva navrhly Spojené síly pro Prahu, stejně jako Jana Šurovského. Ten zatím v představenstvu zůstává. Tulákův konec nastal krátce poté, co Parlamentní listy zveřejnily zprávu o tom, že Tulák byl z DPP odvolán kvůli některým veřejným zakázkám, které měl na starosti. Tulák měl na starosti investice."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…