Irácký uprchlík promluvil: Utekl jsem před teroristy a v Evropě jsem za něho sám považován

22.09.2017 14:15

Mnozí čeští politici před volbami zvedají téma uprchlíků a volají po tom, aby se Evropa změnila v pevnost. Češi na to slyší, a nejen Češi. Podobné hlasy sílí i jinde v Evropě. Nejeden uprchlík, který se snažil zachránit si život útěkem před teroristy, se pak v Evropě dozvěděl, že je vlastně taky terorista a měl by mazat tam, odkud přišel.

Irácký uprchlík promluvil: Utekl jsem před teroristy a v Evropě jsem za něho sám považován
Foto: pixabay.com
Popisek: Irák - státní vlajka

Pětadvacetiletý Iráčan Dachil Sado se jednoho dne rozhodl opustit svou zemi. Vyznáním patří mezi Jezídy a právě ty radikálové z Islámského státu vraždili jak na běžícím pásu. Pan Sado si tedy spočítal, že by jednoho dne mohlo jít o život i jemu, a raději utekl do EU. Jenže, jaké bylo jeho překvapení, když se tady dozvěděl, že je vlastně taky terorista a raději by měl šupajdit zpátky tam, odkud přišel.  

„Z Iráku jsem utekl kvůli radikálním islamistickým skupinám a pak přijdu sem, kde se na mě lidé dívají, jako bych byl jedním z těch radikálů,“ říká uprchlík. Jeho příběh přinesla organizace HateFree.

Jak se vlastně žije Jezídům v Iráku? „Je to život v permanentním nebezpečí. Já jsem kvůli škole i práci hodně jezdil mezi městy a v podstatě každá taková cesta mohla být má poslední. Později, od roku 2007, nám také bylo Al-Káidou zakázáno navštěvovat Mosul. Na zdech domů ve městě bývala i taková varování, že bude zabit i ten, kdo jen Jezídům návštěvu u sebe umožní. Vím to proto, že moji tři bratři v té době v Mosulu studovali a jeden jejich spolužák z našeho města byl zavražděn, když se procházel na trhu,“ popisoval své životní zkušenosti pan Sado.

Další studenti byli jako Jezídi popraveni. Když přišel k moci Islámský stát, radikálové nechali popravit několik členů rodiny pana Dachila Sado. Proto utekl. Z vraždy členů své rodiny viní v obecné rovině všechny muslimy. Ne proto, že by měli v ruce zbraň, ale protože neodsoudili bestiální zločiny Islámského státu dost nahlas. Jedním dechem však dodává, že se to už mění a stále více muslimů teroristy tvrdě odsuzuje.

Cesta z Iráku do Německa mu prý trvala sedmnáct dní. Když však dorazil do Spolkové republiky Německo, byl trochu v šoku, když se od některých Němců dozvěděl, že by měl vyrazit zpátky domů. Od chvíle, kdy dostal azyl v Německu, se cítí být v Německu doma a snaží se svému životu tam dát nějaký smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…