Írán, Emiráty, Saúdská Arábie. Putina čeká hodně jednání

06.12.2023 15:35

Ruský prezident Vladimir Putin odjel na krátkou cestu na Blízký východ, kde bude jednat mimo jiné se saúdskoarabským korunním princem Mohammedem bin Salmánem o těžbě ropy a OPEC+. Setká se také s prezidentem Spojených arabských emirátů Mohammedem bin Zayed Al Nahyanem, který Putina označil za svého „drahého přítele“. Kromě jednání o ropě chce Putin v regionu řešit i konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

Írán, Emiráty, Saúdská Arábie. Putina čeká hodně jednání
Foto: Screen TV Zvezda
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Putin, který v posledních dvou letech téměř neopustil Rusko, vyrazil za doprovodu čtyř stíhaček do Spojených arabských emirátů. V Abú Zabí prezident šejk Mohammed bin Zayed Al Nahyan označil Putina za svého „drahého přítele“ a letouny SAE přivítaly šéfa Kremlu přeletem v barvách ruské vlajky, jak informuje agentura Reuters.

„Naše vztahy, především díky vašemu postavení, dosáhly nebývale vysoké úrovně,“ řekl Putin šejchu Mohammedovi. „SAE jsou hlavním obchodním partnerem Ruska v arabském světě,“ dodal Putin. Také uvedl, že se svými partnery na Blízkém východě chce mimo spolupráci v rámci OPEC+ jednat také o konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a o situaci na Ukrajině.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Po návštěvě SAE má Putin odcestovat do Saúdské Arábie na osobní setkání s princem Mohammedem bin Salmánem. Naposledy navštívil Putin tento region v červenci 2022, kdy se v Íránu setkal s nejvyšším vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím.

Putinovo setkání s princem přichází poté, co ceny ropy celosvětově klesly navzdory závazku OPEC+ dále snižovat těžbu ropy. Putin s princem Salmánem, kteří společně kontrolují pětinu denně vytěžené ropy, mají dlouhodobě blízké vztahy.

Osmatřicetiletý princ usiluje o to, aby Saúdská Arábie znovu získala pozici regionální velmoci, která se méně podřizuje Spojeným státům. Putin, který v únoru 2022 vyslal vojáky na Ukrajinu, tvrdí, že Rusko svádí existenční boj se Západem, a v souvislosti s pokusy Západu izolovat Moskvu se snaží získat spojence na Blízkém východě, v Africe, Latinské Americe a Asii.

Oba představitelé „zváží způsoby, jak podpořit deeskalaci konfliktu mezi Izraelem a Hamásem,“ uvedl Kreml. Ve Spojených arabských emirátech i v Saúdské Arábii budou rovněž projednány konflikty v Sýrii, Jemenu a Súdánu, uvedl podle informací BBC asistent ruského prezidenta Jurij Ušakov.

Představitelé Kremlu rovněž oznámili, že Putin se ve čtvrtek setká s íránským prezidentem Ibrahimem Raisim, aby s ním projednal válku v Gaze. V říjnu, kdy vypukla válka mezi Izraelem a Hamásem, Putin konflikt označil za selhání politiky USA na Blízkém východě a podpořil vztahy s arabskými spojenci a Íránem i s militantní palestinskou skupinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Putina doprovází, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 06.12.2023 15:59:07
ruské stíhačky! My posíláme švédské stíhačky aby doprovodily ukrajinského komika v českém speciálu!! Prosím, neztrapňujte se takovými to zprávami!! Co by za to Lipavský s Fialou dali, kdyby měli podobný program!! Ale je nikdo nechce ani Češi!!

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…