Írán zadržel dva čluny amerického námořnictva a deset námořníků. A tady je důvod

13.01.2016 8:43

Írán zadržel dva americké čluny s celkem desetičlennou posádkou, které se údajně ocitly v íránských výsostných vodách. Uvedla to americká stanice CNN s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele. Washington podle něj očekává rychlé vyřešení celé záležitosti. Americký ministr zahraničí John Kerry se kvůli incidentu spojil se svým íránským protějškem. Írán informace potvrdil.

Írán zadržel dva čluny amerického námořnictva a deset námořníků. A tady je důvod
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

K incidentu podle stanice BBC došlo poté, co se jeden z člunů porouchal. „Ztratili jsme kontakt s dvěma malými námořními plavidly plujícími z Kuvajtu do Bahrajnu,“ řekl BBC nejmenovaný americký představitel. Dodal, že Írán informoval Spojené státy, že námořníci jsou v bezpečí a že jim „brzy dovolí pokračovat v cestě“.

Bílý dům pracuje na vyřešení situace a doufá v propuštění amerických námořníků, řekl novinářům prezidentův bezpečnostní poradce Ben Rhodes.

Američané – devět mužů a jedna žena – jsou v pořádku

Íránské revoluční gardy potvrdily, že zadržely dva čluny amerického námořnictva s desetičlennou posádkou, uvedla dnes agentura AFP. Američtí představitelé se podle agentury Reuters domlouvají s Íránci na propuštění námořníků, prý by k němu mohlo dojít již dnes. Írán to ale označil za spekulaci, nyní zadržené námořníky vyslýchá. Teherán rovněž požaduje po Washingtonu omluvu za to, že námořníci narušili íránské výsostné vody. Šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf je kvůli tomu v kontaktu se svým americkým protějškem Johnem Kerrym.

„Dvě americké válečné lodě s deseti ozbrojenci vpluly v úterý do íránských výsostných vod... a byly zadrženy jednotkami námořních sil Revolučních gard,“ tvrdí íránské komuniké. Současně ujistilo, že Američané – devět mužů a jedna žena – jsou v pořádku. Čluny pronikly dva kilometry do íránských vod, což prý potvrzují i jejich navigační přístroje.

Podle nejmenovaného představitele Pentagonu by námořnici měli být předáni v mezinárodních vodách na americkou loď, patřící do uskupení okolo letadlové lodi Harry Truman. Zadržení, devět mužů a jedna žena, jsou podle něj živi a zdrávi. Okolnosti zadržení zatím nejsou jasné, Teherán nicméně ujistil, že s námořníky se zachází dobře a žádný nebyl zraněn.

Napjaté vztahy

K incidentu podle stanice BBC došlo poté, co se jeden z člunů porouchal. „Ztratili jsme kontakt s dvěma malými námořními plavidly plujícími z Kuvajtu do Bahrajnu,“ řekl nejmenovaný americký představitel. Dodal, že Írán informoval Spojené státy, že námořníci jsou v bezpečí a že jim „brzy dovolí pokračovat v cestě“.

„Jestliže během výslechu zjistíme, že byli na misi, jejímž cílem bylo sbírání zpravodajských informací, budeme s nimi zacházet jinak,“ uvedl mluvčí revolučních gard.

Americký ministr zahraničí John Kerry se kvůli incidentu spojil se svým íránským protějškem. Bílý dům pracuje na vyřešení situace a doufá v propuštění amerických námořníků, řekl novinářům prezidentův bezpečnostní poradce Ben Rhodes. Podle některých amerických představitelů by k tomu mohlo dojít ještě dnes, Íránci to ale označili za spekulaci. „To, co se říká o rychlém propuštění námořníků, je spekulace. Nemohu to potvrdit ani popřít,“ řekl mluvčí gard.

I přes uzavření dohody o íránském jaderném programu zůstávají vztahy mezi Washingtonem a Teheránem napjaté, jak svědčí videozáznamy o údajné provokativní íránské palbě, které v sobotu zveřejnilo americké námořnictvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …