Islám neprošel nikdy žádnou reformou, je to cesta přímo do sedmého století, píše Tomáš Haas

25.07.2015 19:51

Říkat, že islamismus a extrémní islám nemají co dělat s islámem, je projev neznalosti, napsal pro server NeviditelnýPes.cz analytik Tomáš Haas. Islamismus podle něj nevznikl jako reakce na zločiny nevěřících. „Je to to samé, jako říkat, že fundamentalistické křesťanství nemá co dělat s křesťanstvím, nebo ultraortodoxní judaismus s judaismem,“ dodal.

Islám neprošel nikdy žádnou reformou, je to cesta přímo do sedmého století, píše Tomáš Haas
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

„Islamismus vyrostl z islámu, je jeho částí, ale na rozdíl od fundamentalistického křesťanství nebo ultraortodoxního judaismu to není víra, která by si stačila sama se sebou, islamisté věří v jednotu státu a náboženství a na povinnost muslimů šířit víru i násilím,“ dodal.

Podle Haase když chce někdo islám prezentovat jako mírumilovné náboženství, najde v Koránu verše, které by klidně podepsal. „Ale už vám neřekne, že pozdější verše je mohou naprosto zvrátit a přikazovat pravý opak,“ doplnil. „Oba jsou pravdivé, oba jsou slovy Proroka, který je měl přímo od Alláha. Ale muslim je povinnen – tam, kde je v situaci, kdy musí zvolit – dodržovat ten pozdější,“ sdělil.

Celý text ZDE.

„Jak daleko k tomu, co nazýváme extremismem, chce muslim zajít, záleží na jeho povaze, inteligenci a osobních vlastnostech, ale Korán mu neklade meze, vždy se může na něj odvolat,“ řekl s tím, že proto vidíme tak málo umírněných muslimů a muslimských náboženských autorit, které by se od extremismu a terorismu distancovaly.

Islám žádnou renesancí a reformací nikdy podle Haase neprošel a ani projít nemůže. „Islám je cestou zpět do sedmého století,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …